Aeroportet italiane dhe franceze po ndërtojnë infrastrukturë për taksitë fluturuese

Aeroportet italiane dhe franceze po ndërtojnë infrastrukturë për taksitë fluturuese

Aeroportet në Romë, Venecia, Bolonja dhe rivierën franceze njoftuan sot se kanë krijuar një kompani për të ndërtuar infrastrukturën për taksitë fluturuese që duhet të mundësojnë lidhje më të mira transporti midis qyteteve dhe të lehtësojnë problemin e bllokimit të trafikut.

Kompania e re Urban Blue ka bashkuar aeroportet italiane Aeroporti di Roma nga grupi i infrastrukturës Atlantia, Aeroporto di Venezia, Aeroporto Guglielmo Marconi di Bologna dhe aeroporti francez Aeroports de la Cote d’Azur.

Sipas tyre, plani i tyre është që deri në vitin 2024 të fillojnë të bëjnë biznes me taksitë fluturuese në Romë, Venecia dhe Nicë. Deklarata nuk jep detaje financiare në lidhje me projektin.

Infrastruktura është menduar për veriporte, lloje të veçanta avionësh që ngrihen vertikalisht dhe më pas i ridrejtojnë motorët dhe helikat në një pozicion horizontal dhe fluturojnë si aeroplanë.

Vertiporti do të funksionojë si taksi ajrore elektrike që do t’u ofrojë klientëve një mënyrë të re udhëtimi, duke anashkaluar bllokimet e trafikut dhe transportin më të lehtë ndërqytetës, transmeton Reuters.


“Urban Blue po planifikon një “kornizë kohore sfiduese por të realizueshme dhe do të lejojë që Roma të jetë ndër qytetet e para në Evropë që ofron këtë lloj lidhjeje transporti”, tha kryeshefi ekzekutiv i Aeroportit të Romës, Marco Troncone.

Kryeqyteti italian është qyteti i tretë më i përshtatshëm në Evropë për zhvillimin e lëvizshmërisë ajrore urbane, sipas një studimi të Agjencisë Evropiane të Sigurisë së Aviacionit (EASA).

Sipas deklaratës, Urban Blue do të jetë e hapur për bashkëpunim me partnerë të tjerë industrialë, teknologjikë dhe financiarë me të cilët do të zgjeronte gradualisht projektin në Itali, Francë dhe vende të tjera.

Ata shtojnë se do të jenë partnerë me startupin gjerman të taksive fluturuese Volocopter, me mbështetjen e fondit të investimeve EDF Invest, aksionar në Aeroports de la Cote d’Azur.

Volocopter do të prezantojë një nga avionët e tij elektrikë të pasagjerëve në aeroportin Fiumicino të Romës të mërkurën.

Lexo edhe

Video

error: