Aeroplanët luftarakë amerikanë F-16 mbërrijnë në Kroaci

Aeroplanët luftarakë amerikanë F-16 mbërrijnë në Kroaci

Dy aeroplanë luftarakë F-16 do të vendosen në bazën ajrore Pleso të Kroacisë sot për të kryer një stërvitje luftarake me aleatët kroatë në mbështetje të mbrojtjes kolektive të NATO-s në Evropën Juglindore, thanë të enjten forcat e SHBA të vendosura në bazën ajrore Ramstein.

Të hënën, kryeministri Andrej Plenkoviq njoftoi mbërritjen në Kroaci të dy aeroplanëve luftarakë amerikanë F-16, me emrin e plotë General Dynamics F-16 Fighting Falcon, të cilët do të qëndrojnë për disa ditë për të mbështetur sigurinë e Kroacisë.

Sipas një deklarate nga Ambasada e SHBA në Zagreb, Komanda e Forcave Ajrore të SHBA në Evropë dhe Forca Ajrore për Afrikë (USAFE-AFAFRICA) përdorin forca të shpejta dhe të shkathëta dhe aftësi strategjike për t’iu përgjigjur kërcënimeve ose agresionit së bashku me aleatët dhe partnerët.


“Aleancat dhe partneritetet tona të qëndrueshme nëpër arenat evropiane dhe afrikane u mundësojnë pilotëve tanë të aftë të kryejnë misionin tonë si një forcë dinamike e koalicionit,” tha komandanti i USAFE-AFAFRICA, gjenerali Jeff Harrigian.

Ai tha se “drejtimi i aftësive tona strategjike nga çdo post krijon një forcë elastike, elastike, të gatshme për të kundërshtuar agresionin shpejt dhe kudo”.

Duke kryer operacione të tilla në Kroaci, Forcat Ajrore të SHBA po ndërtojnë aftësi partneriteti në të gjithë Evropën Juglindore dhe Mesdheun, thuhet në deklaratë.

Lexo edhe

Video