Abazi për vizitën e Grenell: Ka vetëm një marrëdhënie ndërinstitucionale, Biden – Kosovë

Kryetari i Komisionit për Punë të Jashtë dhe Diasporë, Haki Abazi, ka deklaruar sot se Gjermania dëshiron që liberalizimi i vizave të përfundojë sa më shpejt, dhe për këtë, siç ka thënë ai, i ka rekomanduar Kosovës që të angazhohet më shumë te vendet skeptike. Ndërkohë që tha se pret zhvillime pozitive për vizat pas zgjedhjeve në Francë.

Pas takimit me ambasadorin e Gjermanisë Jorn Rohde, Abazi tha se kanë  diskutuar për bashkëpunimin e ndërsjellët të të dyja shteteve.

“Përkushtimi dhe interesimi i Gjermanisë është që ky proces të përfundojë sa më shpejt që është e mundur. Shumica e vendeve të BE-së janë pro dhe konsiderojnë që të gjitha kushtet janë përmbushur, mirëpo edhe rekomandimi i ambasadorit ishte që angazhimi jonë drejt vendeve skeptike të jetë i drejtpërdrejtë meqë aty nevojitet angazhim i përbashkët… Ne presim pa e rënduar aspektin e pritjes së gjatë që qytetarët e Kosovës kanë pasur lidhur me procesin e liberalizimit të vizave, por presim zhvillime pozitive e përfundim të këtij procesi pas zgjedhjeve në Francë”, tha ai. 

Abazi tha se mjedisi investiv duhet të vazhdojë të përmirësohet, sidomos në luftën kundër korrupsionit, pasi që është një ndër faktorët më me rëndësi për klimën e të bërit biznes, e që siç tha ai është cekur edhe nga ambasadori që është një parakusht i rëndësishëm për investitorët.


Ai tha se me ambasadorin Rohde kanë folur edhe për dialogun me Serbinë.

“Çështja e dialogut me Serbinë ishte temë e diskutimit. Inkurajimi nga ambasadori ishte që ky dialog të bëhet në mënyrën më konstruktive të mundshme, siç bëhet ndërmjet fqinjëve kudo në BE. Insistimi nga ana jonë është që ky dialog të mos jetë formë e format për ta mbajtur peng procesin e zhvillimit të brendshëm të Kosovës, siç është përdorur nga Serbia në të kaluarën. Dhe, një kërkesë që ne si Komision vazhdojmë ta bëjmë është që Kosova të mos shihet e të mos matet në progresin e saj vetëm përmes dialogut, por të jenë pjesë të ndara, sepse shpeshherë dialogu është bërë kurth për Kosovën dhe qytetarët e saj”, tha Abazi.

Ai komentoi edhe vizitën e djeshme në Kosovë të ish-emisarit të Shteteve të Bashkuara të Amerikës për dialogun.

“Ka vetëm një marrëdhënie ndërinstitucionale, e ajo është Biden, që është i zgjedhur president i ShBA-së dhe institucioneve të Kosovës. Të gjithë të tjerët janë të mirëseardhur për vizitat dhe shfaqjen e interesit të tyre si qytetarë të rëndomtë të shtetit prej nga vijnë ata”, tha Abazi.

Abazi tha se me ambasadorin gjerman nuk kanë folur për çështjen e asociacionit të komunave serbe.

Lexo edhe

Video