A shkojnë fëmijët tuaj vonë në shtrat? Shkencëtarët tregojnë si ndikon kjo në peshën e tyre trupore

A shkojnë fëmijët tuaj vonë në shtrat? Shkencëtarët tregojnë si ndikon kjo në peshën e tyre trupore

Një hulumtim i ri ka lidhur kohën e gjumit të mëvonshëm me një rrezik në rritje të obezitetit te fëmijët nën moshën gjashtë vjeç, por shkencëtarët ende thonë se prindërit nuk duhet t’i detyrojnë fëmijët të shkojnë në shtrat më herët.

Në vend të kësaj, prindërit duhet të përqendrohen në ruajtjen e një ritmi të rregullt të jetës së fëmijës sa i përket orëve të vaktit dhe shkuarjes në shtrat, thotë Claude Marcus, një profesor i pediatrisë në Institutin Karolinska në Suedi, i cili udhëhoqi një studim, rezultatet e të cilit u botuan në revistën Pediatrics.

Studimi, i cili është pjesë e një studimi më të madh mbi obezitetin, u fokusua në 107 fëmijë në Suedi.

Studiuesit monitoruan peshën, gjatësinë dhe perimetrin e belit të fëmijëve nga viti i parë deri në vitin e gjashtë të jetës. Të gjithë fëmijët kishin përafërsisht të njëjtën madhësi në fillim të studimit.

Gjumi i tyre u monitorua për shtatë ditë rresht një herë në vit gjatë gjithë studimit duke përdorur një pajisje në krahun e fëmijës.

Studiuesit zbuluan se fëmijët që shpesh shkonin në shtrat vonë, pas orës 21:00, kishin një perimetër më të madh të belit dhe një indeks më të lartë të masës trupore deri në fund të studimit.


“Gjumi vonë ishte një faktor që binte në sy. Ajo u shoqërua me rritjen e peshës. Por ajo që ne shohim është vetëm një lidhje. Nëse e vendosni një fëmijë në shtrat më herët – a do të ndryshojë diçka kjo? Është diçka që ne nuk e dimë,” tha Marcus.

Ai thotë se gjumi vonë pas orës 21:00 mund të jetë gjithashtu një tregues i një stili jetese përgjithësisht jo të shëndetshme që rezulton në shtim në peshë, në vend që të shkosh vonë në shtrat shkakton shtim në peshë.

“Supozimi im personal është se është më shumë një shenjë e një jete të çrregullt,” tha Marcus.

Duke komentuar studimin, endokrinologët pediatër Nicole Glaser dhe Dennis Styne nga UC Davis Health në Sacramento thonë se është e mundur që obeziteti dhe gjumi i vonshëm të jenë rezultat i ndikimeve të tjera, siç janë koha e kaluar para ekraneve, aktiviteti i pamjaftueshëm fizik ose angazhimi i pakët rreth zakoneve të shëndetshme familjare.

Por është gjithashtu e mundur që të ketë një lidhje fizike sepse disa pjesë të trurit të përfshira në rregullimin e ciklit të gjumit dhe zgjimit rregullojnë dietën.

Hulumtimet e mëparshme kanë zbuluar se gjumi më i shkurtër lidhet me një shans më të lartë të obezitetit në fëmijëri.

Lexo edhe

Video