A mundet plasaritja e kyçeve ta shkaktojë artritin

A mundet plasaritja e kyçeve ta shkaktojë artritin

Kur janë nervozë ose të përqendruar, njerëzit në përgjithësi kalojnë duart nëpër flokë, prekin fytyrat, kafshojnë thonjtë, trokasin këmbët, shtrëngojnë buzët dhe kërcasin kyçet e tyre. Shumë pyesin nëse mund të ketë pasoja negative.

“Që nga vitet 1970, ne kemi studiuar nëse artriti mund të zhvillohet si rezultat i plasaritjes së nyjave,” thotë Elaine Husni nga Departamenti i Reumatologjisë dhe Imunologjisë në Klinikën Cleveland.

Dhe nëse po pyesni veten nëse plasaritja e kyçeve mund të shkaktojë artrit, përgjigjja është ndoshta jo. Në fakt, nuk ka asgjë të dëmshme për plasaritjen, sepse është një flluskë që shfaqet në nyje, dhe shpërthen kur ushtrohet. Si rezultat, ne dëgjojmë një tingull kërcitjeje.


Një studim i publikuar në vitin 2011 në The Journal of the American Board of Family Medicine zbuloi se plasaritja e zakonshme e kyçeve nuk është një faktor rreziku për osteoartritin e duarve. Por Husni thotë se plasaritja e kyçeve mund të çojë në probleme të tjera të kyçeve.

“Kërcitja e kyçeve mund të çojë në dobësim të kyçeve, gjë që mund të shkaktojë dhimbje dhe ju mund ta gaboni atë ndjenjë me artrit. Nga vjen ky mit”, shpjegoi ajo.

Me kalimin e moshës, gjasat për të zhvilluar artrit në përgjithësi rriten. Pra, edhe pse plasaritja e nyjave ndoshta nuk e shkakton, nuk do të thotë se nuk do ta zhvilloni.

Lexo edhe

Video