A janë dërgesat e ushqimeve në adresë të shtëpisë një mundësi e sigurt në kohë pandemie?

A janë dërgesat e ushqimeve në adresë të shtëpisë një mundësi e sigurt në kohë pandemie?

Meqenëse restorantet janë ende të mbyllura, shumë janë kthyer në një mundësi tjetër, e cila është shpërndarja e ushqimit. Por a është vërtetë shpërndarja e ushqimit një zgjidhje e sigurt në kohën e pandemisë së koronavirusit?

COVID-19 është një sëmundje e sistemit të frymëmarrjes dhe përhapet kryesisht përmes pikave që sekretohen përmes hundës dhe gojës së një personi të infektuar, të cilat më pas mund të thithen nga njerëzit afër. Ka shumë pak prova që sugjerojnë se individët u infektuan përmes objekteve pasi pikat u hodhën mbi to.

Andaj, një person nuk ka gjasa të infektohet me koronavirus përmes paketimit të ushqimit ose paketimit. Sidoqoftë, pasi personi t’ju sjellë ushqim, patjetër rekomandohet që të lani duart fillimisht pasi të keni marrë ushqimin dhe vetëm atëherë të filloni të hani.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) ka disa këshilla për t’ju ndihmuar të mbroheni nga infeksioni në situata si kjo.

Kufizoni kontaktin

Këshillohet që të kufizoni kontaktin me dorëzuesin sa më shumë që të jetë e mundur. Nëse keni mundësi, paguani porosinë në internet. Për më tepër, përpiquni të kërkoni shpërndarjen pa kontakte personale sa herë që është e mundur. Ju mund të kërkoni që dërguesi të lërë paketën para derës tuaj, veçanërisht nëse keni paguar porosinë në internet. Kjo do të shmangë kontaktin e drejtpërdrejtë me dërguesin e porosisë.

Nëse një mundësi e tillë nuk është e mundur, vishni një maskë dhe mbani një distancë prej dy metrash kur merrni ushqim.


Larja dhe dezinfektimi i duarve

Pas marrjes së ushqimit, lani duart mirë me ujë dhe sapun ose përdorni një dezinfektues nëse nuk mund të lani duart në atë kohë. Rekomandohet përdorimi i një dezinfektuesi që përmban të paktën 60% alkool, këshillon CDC.

Shkuarja në dyqan

Nëse keni ndonjë simptomë të koronavirusit, të tilla si kollë, ethe ose gulçim, nuk duhet të shkoni në dyqan. Në vend të kësaj, porositni ushqime në internet. Dyqane të shumta kishin mundësinë e blerjeve në internet edhe para pandemisë, dhe tani sigurisht që është një mundësi më e dëshirueshme për të shmangur turmat.

Kur shkoni në dyqan duhet të merrni disa masa paraprake. Bartja e maskave është e detyrueshme në dyqane, dhe gjithashtu duhet të ruani distancën fizike. Këshillohet të shkoni në dyqan në një kohë kur është më pak e mbushur me njerëz, për shembull herët në mëngjes.

Është e këshillueshme që të dezinfektoni karrocën, dhe mund të përdorni peceta dezinfektuese për të fshirë ato pjesë të karrocës që prekni me duar. Kur blini, mos prekni sytë, hundën ose fytyrën.

Dezinfektoni duart me një produkt që përmban 60% alkool para se të hyni në dyqan dhe pasi të keni bërë një blerje. Pasi të arrini në shtëpi, lani duart mirë me ujë dhe sapun.

Lexo edhe

Video