A e dini se cilat vetura kanë më shumë defekte në Evropë

A e dini se cilat vetura kanë më shumë defekte në Evropë

Një studim i madh evropian i besueshmërisë së makinave dhe kënaqësisë së klientit ka dhënë rezultate interesante dhe një sërë surprizash.

Sondazhi u krye nga Test Aankoop, një organizatë belge për mbrojtjen e konsumatorëve, dhe përfshiu më shumë se 60.000 pronarë veturash nga Belgjika, Franca, Italia, Spanja dhe Portugalia.

Siç pritej, shumica e defekteve kanë të bëjnë me energjinë elektrike, ose 17%. Kjo vlen për sistemet që lidhen me funksionimin e baterive, dritave, dritareve dhe mbylljes qendrore. Nuk dihet nëse këto dështime përfshijnë probleme me infotainment, i cili është një nga shkaqet më të zakonshme të pakënaqësisë së pronarëve në hulumtimet e kryera nga organizata të tjera si JD Power dhe të ngjashme.

Në 13% të rasteve, burimi i problemit janë frenat dhe vetëm në vendin e tretë janë problemet e shkaktuara nga mosfunksionimi i motorit, qoftë benzinë ​​apo naftë.

Ashtu si në teste të tjera të panumërta, veturat Lexus kanë më pak probleme. Gjatë periudhës së garancisë, vetëm 6% e makinave të kësaj marke duhej të servisoheshin. Lexus ishte gjithashtu më i miri në dy sondazhet e mëparshme, 2020 dhe 2018. Pasohet nga Subaru, Toyota, Mitsubishi dhe Kia në vendin e pestë. Marka evropiane e renditur më mirë nuk është nga premiumi gjerman, është Seat spanjoll.

Markat më jo të besueshme janë tre premiumet dhe prodhuesit e makinave elektrike. Këto janë Jaguar, Land Rover, Alfa Romeo dhe Tesla si markat e pozicionuara më keq me vetëm 60% të veturave që nuk iu nënshtruan shërbimit të hershëm.

Një paradoks në kënaqësinë e pronarit

Paradoksi absolut është kënaqësia e klientit. Edhe pse veturat e Tesla-s janë provuar të jenë më të pabesueshmet, pronarët e tyre janë gjithashtu më të kënaqurit. Rreth 91% e tyre janë të kënaqur me veturën. Për shembull, me Lexus-in më të besueshëm, 89% e pronarëve shprehën kënaqësinë me zgjedhjen. Pronarët e Chevrolet, Fiat dhe Lance janë më të pakënaqurit.

Markat e automjeteve (besueshmëria dhe kënaqësia e klientit, shprehur në përqindje)

Lexus (95, 89)

Subaru (93, 87)

Toyota (91, 86)

Mitsubishi (89, 83)

Kia (89, 84)

Suzuki (89, 83)

Hyundai (87, 83)

Honda (87, 87)

Mazda (85, 87)

Vendi (85, 83)

Dacia (85, 81)

Skoda (84, 84)

Nissan (82, 81)


DS Automobiles (82, 81)

Volkswagen (82, 83)

Smart (82, 82)

Peugeot (82, 81)

Mercedes-Benz (82, 85)

BMW (82, 85)

Mini (82, 85)

Ford (80, 82)

Citroën (80, 80)

Audi (80, 84)

Volvo (80, 86)

Renault (80, 80)

Ssangyong (80, 81)

Porsche (76, 92)

Opel (76, 79)

Fiat (76, 77)

Jeep (72, 81)

Lancia (68, 77)

Chevrolet (68, 76)

Jaguar (68, 87)

Land Rover (64, 82)

Alfa Romeo (64, 84)

Tesla (60, 91)

Lexo edhe

Video