8 frazat që nuk duhet t’i themi kurrë një fëmije

8 frazat që nuk duhet t’i themi kurrë një fëmije

Prindërit duhet të sigurohen që fëmija të ndihet i sigurt në çdo kohë dhe mënyra se si i drejtohen fëmijëve të bëhet zëri i tyre i brendshëm.

Kur lindim, prindërit tanë janë gjithçka që kemi në këtë botë. Si fëmijë, ne rrallë i shikojmë prindërit tanë si ‘thjesht njerëz’, por i shohim ata si më shumë se kaq. Ne nuk do të ishim ata që jemi sot pa to. Ne u drejtohemi prindërve kur kemi nevojë për mbështetje ose udhëzim. Prindërit duhet të sigurohen që ne të ndihemi të sigurt në çdo kohë dhe duhet të sigurohemi që fëmijët të respektojnë rregullat. Megjithatë, si njerëz, ne të gjithë bëjmë gabime.

Ata njerëz që ne i quajmë mami dhe baba janë krijuesit, kujdestarët dhe mbrojtësit tanë. Ata janë perëndi dhe perëndesha në sytë e një fëmije dhe nuk ka asgjë që mami dhe babi nuk mund të bëjnë. Çdo gjë që bën një prind dhe si e bën atë, bëhet një pjesë e rëndësishme e psikikës së fëmijës.

Nëse shpesh jemi të zemëruar ose të ftohtë, ka shumë të ngjarë që fëmijët tanë të jenë të tillë në moshë madhore. Të gjithë e kemi gabim, dhe pse të mos merrni kohë për ta korrigjuar? Ne duam që fëmijët të kenë një zë të brendshëm që nuk i ofendon ata. Nëse jeni miqësor dhe e motivoni fëmijën tuaj, atëherë zëri i tij i brendshëm do të bëhet i njëjtë.

Frazat që duhet të shmangni si prind, pavarësisht se sa i zemëruar jeni dhe çfarëdo që ka bërë fëmija juaj:

1. “Ndaloni së qari, tani!”

Edhe nëse fëmija juaj nuk ka arsye të qajë në atë moment, ju nuk duhet ta bëni atë të ndihet budalla sepse nuk është në gjendje të ndalet. Ata nuk mund të kontrollojnë emocionet. Ata meritojnë të lejohen të ndiejnë se si ndihen, dhe nëse ia tregoni këtë fëmijës tuaj, atëherë e programoni atë në mënyrë që ai të mendojë se është gabim që ka emocione dhe në fund do të ndrydhë gjithçka. Ju duhet të përpiqeni të thoni diçka tjetër në situata të tilla. Diçka si: “Është në rregull të qash, por është ende e rëndësishme të kuptosh se ajo që ke bërë është e gabuar”, do të çojë në rezultate më të mira.

2. “Jam i zhgënjyer me ty!”

Prindërit ua thonë këtë fëmijëve të tyre kur ata janë në telashe dhe kur ata tashmë ndihen keq për atë që kanë bërë. Kur fëmija juaj bën diçka të gabuar, ndihmojeni të gjejë rrugën e duhur dhe mos e lini të mendojë se është një zhgënjim total. Provoni të thoni diçka të tillë si: “Ajo që bëtë është e gabuar. Le të flasim pak për këtë, apo jo?

3. “Kjo nuk është mjaft e mirë”


Ju dhemb nëse i thoni një fëmije se i mungon diçka, pavarësisht nëse është diçka brenda apo jashtë. Nëse nuk e trajtoni këtë në kohë, është diçka që do ta bëjë fëmijën tuaj të ndihet sikur nuk është mjaft mirë në jetë më vonë. Provoni të thoni: “Ti mjafton, ne mund të punojmë për të.”

4. “Vajzat/djemtë e mëdhenj nuk kanë frikë!”

Kjo nuk e mbron fëmijën tuaj në asnjë mënyrë. Ata kanë frikë dhe ju nuk mund ta ndaloni frikën e tyre duke u thënë atyre të mos kenë frikë. Të gjithë frikësohen ndonjëherë, madje edhe ju. Përballuni me frikën tuaj në vend që të ikni prej tyre – kjo është ajo që duhet t’i mësoni fëmijës tuaj. Më mirë thuaj diçka të tillë si: “Është në rregull të kesh frikë, të gjithë frikësohen ndonjëherë, por unë di diçka që do t’ju ndihmojë”.

5. “Ti je pa vlerë!”

Kjo është diçka që nuk duhet t’ua thoni kurrë fëmijëve tuaj. Nëse i tregoni një fëmije këtë, ai do të kalojë pjesën tjetër të jetës së tij duke kërkuar miratim kudo që mund ta marrë atë. Provoni të thoni diçka të tillë si: “Askush nuk është i përsosur, zemër, do të jesh më mirë herën tjetër”.

6. “Ti je i keq!”

Asnjëherë nuk duhet ta bëni fëmijën tuaj të ndihet keq. Duhet të përpiqeni të përdorni shprehjen “Ajo që i bëtë vetes është e keqe”, sepse sjellja e tyre mund të mos jetë aq shembullore sa do të dëshironit të ishte, por ata nuk duhet të kenë një mendim krejtësisht negativ për fëmijën e tyre në tërësi. Të gjithë bëjmë gabime, kjo nuk do të thotë që të gjithë jemi njerëz të këqij.

7. “Unë bëj gjithçka për ty!”

Ky është fëmija juaj, ju duhet të bëni gjithçka për të dhe nuk duhet ta mbani kundër tij, sepse ai/ajo nuk ka zgjedhur të lindë. Ju duhet të keni turp nga vetja nëse ia tregoni këtë fëmijës tuaj. Ata nuk janë problem kur bëhet fjalë për atë që bëni për ta, sepse ata janë aty që ju të kujdeseni për ta, jo anasjelltas.

8. “Ti je i trashë!”

Asnjëherë nuk duhet t’i quani fëmijët tuaj kështu. Nëse keni një fëmijë të shëndoshë, ai tashmë e di se është i shëndoshë. Pa dyshim që ajo tashmë e ka dëgjuar këtë nga fëmijët e tjerë në kopsht apo shkollë, çdo ditë. Shtëpia duhet të jetë një vend i sigurt, jo një vend ku fëmija ngacmohet edhe më shumë. Provoni të thoni diçka të tillë si: “Po mendoj të jem në formë dhe të jem i shëndetshëm, a dëshiron ta provosh me mua? Unë nuk dua ta bëj vetëm ”. Etiketimi negativ i fëmijës suaj do të çojë në çrregullime të të ngrënit dhe imazh jo të shëndetshëm të trupit.

Lexo edhe

Video

error: