7 pasoja negative të emocioneve të ndrydhura

7 pasoja negative të emocioneve të ndrydhura

Shprehja e emocioneve ndihmon në ndërtimin e marrëdhënieve dhe ju lejon të bëheni një anëtar pozitiv i komunitetit.

Këtu sjellim 7 pasoja negative të shtypjes së emocioneve dhe si t’i shmangni ato.

Mungesa e interesit

Shtypja e emocioneve të tilla si trishtimi, zemërimi ose frika mund të jetë një simptomë e depresionit. Njerëzit që ndihen nën presion për të fshehur emocionet e tyre negative nuk mund të funksionojnë me kapacitetin e tyre të plotë.

Rritni inteligjencën emocionale

Një studim u krye në të cilin shkencëtarët studiuan se si shtypja e emocioneve ndikon tek burrat dhe gratë. Rezultatet treguan se meshkujt raportuan më shumë emocione negative dhe femrat gjendje depresive. Shtypja e emocioneve lidhet me depresionin te meshkujt, jo te femrat. Shkencëtarët besojnë se shprehja e emocioneve parandalon shfaqjen e depresionit. Femrat janë më të lira në shprehjen e emocioneve, ndërsa meshkujt në këtë drejtim ndjejnë presionin e shoqërisë.

Vështirësi për të fjetur

Çrregullimet e gjumit, si pagjumësia, mund të jenë një shenjë e emocioneve të ndrydhura. Truri juaj po përpiqet të zgjidhë një problem dhe ta trajtojë atë pa ndihmën tuaj. Ndërsa flini, kujtimet përpunohen dhe ruhen. Por kur nuk përballeni me emocionet tuaja, truri i përpunon vetë emocionet gjatë natës.

Konfliktet në një marrëdhënie

Nëse nuk e tregoni hapur kur jeni të lumtur, të trishtuar, të zemëruar ose të frikësuar, partneri juaj mund të fillojë të ankohet për mungesën e emocioneve në marrëdhënie. Një marrëdhënie e shëndetshme kërkon shprehjen e emocioneve të dashurisë dhe kujdesit.


Hulumtimet zbulojnë se një rritje në shtypjen e emocioneve shoqërohet me një rënie në mirëqenien emocionale dhe cilësinë e marrëdhënieve. Shtypja emocionale shoqërohet gjithashtu me ndërprerje dhe mashtrime.

Puna e paskrupullt në vendin e punës

Nëse eprori juaj nuk ju lejon të shprehni emocione dhe ide, kjo mund të ndikojë negativisht në cilësinë e punës suaj.

Kur punëtorët detyrohen të shtypin emocionet, ndihen më pak të përkushtuar ndaj punës, janë më të stresuar, kanë një ritëm të lartë të zemrës, shfaqet ankthi dhe frustrimi.

Ndiheni vazhdimisht të lodhur

Shtypja e emocioneve konsumon energji mendore, ju lodh, mendimet tuaja enden dhe jeni të papërqendruar. Provoni të shkruani ndjenjat tuaja, të flisni me miqtë për këtë ose të kërkoni ndihmë profesionale.

Bëheni tepër të ndjeshëm

Shtypja e emocioneve mund t’ju bëjë të ndjeni emocione edhe më të forta. Për shembull, nëse e shtypni trishtimin dhe ndodh një ngjarje e re e trishtuar, me shumë mundësi do t’i shprehni ato emocione shumë më fort këtë herë sesa do t’i shprehnit ndryshe.

Mungesa e miqësive të ngushta

Shtypja e emocioneve shpesh del në pah, edhe pse pikërisht këtë u përpoqët ta fshihni. Njerëzit empatikë mund të vërejnë se diçka nuk është në rregull dhe kjo automatikisht do t’i mbajë larg jush, sepse ata nuk e dinë se për çfarë saktësisht bëhet fjalë.

Lexo edhe

Video