5 shenja që tregojnë se jeni abuzuar verbalisht pa e ditur as vetë

5 shenja që tregojnë se jeni abuzuar verbalisht pa e ditur as vetë

Shumica e njerëzve e lidhin dhunën vetëm me abuzimin fizik. Megjithatë, agresioni shumë shpesh manifestohet në formën e komunikimit verbal.

Ka forma të ndryshme të dhunës ndaj grave, duke përfshirë dhunën fizike, psikologjike, seksuale dhe ekonomike. Vlerësohet se çdo e treta grua në botë pëson një formë të dhunës, më së shpeshti nga një person i mjedisit të saj të afërt, më shpesh nga partneri. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, 38% e vrasjeve të grave janë kryer nga partnerët e tyre. Dhuna ndaj grave është njohur si një problem global i shëndetit publik dhe vitet e fundit janë kryer studime të shumta dhe po bëhen përpjekje të konsiderueshme për ta parandaluar atë.

Ndonjëherë flitet shumë pak për dhunën verbale. Abuzimi verbal zvarritet në shumë marrëdhënie dhe partneritete. Fatkeqësisht, sulmet verbale përjetohen nga miliona gra dhe burra në mbarë botën. Një në katër vajza adoleshente pranon se është abuzuar verbalisht disa herë. Një e treta e të gjithë të rriturve u quajtën me emra nënçmues dhe 20% u poshtëruan publikisht nga partnerët e tyre.

Abuzimi verbal është po aq i dëmshëm sa abuzimi fizik. Për shkak se njerëzit që vuajnë nga abuzimi verbal nuk mbajnë plagë dhe mavijosje të jashtme, ndonjëherë mund të jetë e vështirë të dallosh nëse një i dashur është viktimë e dhunës verbale dhe ka nevojë për ndihmë. Këtu janë disa shenja të abuzimit verbal.

Gjithmonë duhet të mendoni para se të flisni

Mendoni para se të flisni nga frika? Mendoni se nëse thoni fjalën e gabuar do të jeni në telashe? A ju thërret partneri me emra nënçmues për shkak të asaj që thoni? Nëse përgjigjet e këtyre pyetjeve janë po, ju jeni viktimë e abuzimit verbal.

Nuk e mbani mend herën e fundit që keni kaluar mirë

Miqtë tuaj gjithmonë flasin për takime argëtuese. Nga ana tjetër, të gjitha momentet e “argëtimit” tuaj përfshijnë të bërtiturat, grindjet, thirrjet. Në fakt, nuk ju pëlqen më as të dilni jashtë sepse e dini saktësisht se si do të përfundojnë netët dhe shoqërimi, keq.


Fjalët tuaja janë vazhdimisht të shtrembëruara

A ju ndodh që gjatë një shpërthimi zemërimi të thërrisni partnerin tuaj për abuzim dhe ai/ajo ta kthejë historinë? Dhe në kohën kur ai mbaroi monologun e tij, u bëtë një zuzar? Abuzuesi është aq manipulues me fjalët e tij, saqë edhe pse mund ta keni nisur bisedën me një qëllim, fjalët dhe qëllimet tuaja do të shtrembërohen plotësisht, derisa të përfundoni në lot.

Një zë i brendshëm ju thotë se diçka nuk është në rregull

A të thotë ai zë i qetë dhe i brendshëm në kokën tënde të vraposh nga ana tjetër, sa më shpejt të jetë e mundur? A ju thotë zëri juaj i brendshëm se po trajtoheni në mënyrë të vrazhdë? A ju thotë ai zë se diçka nuk është në rregull, edhe nëse nuk mund të përcaktoni saktësisht se çfarë nuk shkon? Ai zë i vogël ka të drejtë. Është engjëlli juaj mbrojtës, zëri juaj i brendshëm. Dëgjoje atë.

Jeni të ekspozuar ndaj manipulimit pasiv-agresiv

Një abuzues shpesh mendon se është më i zgjuar se ju dhe gjithmonë mund të largohet me “Vetëm shaka!”. Thotë gjëra të tilla si: “Pse je kaq i mërzitur” ose thjesht mohon gjithçka që ndjen? Fatkeqësisht, këto janë shenja të manipulimit emocional. Asnjëherë mos sakrifikoni vetëvlerësimin tuaj për dikë që nuk ju respekton.

Thuaj ndal ndaj dhunës verbale dhe çdo forme tjetër!

Gratë dhe vajzat në mbarë botën duhet të dëgjohen; zërat e tyre nuk duhet të heshtin dhe përvojat e tyre nuk duhet të kalojnë pa u vënë re. Problemi i dhunës ndaj grave duhet të diskutohet publikisht dhe shoqëria dhe institucionet që merren me këtë problem duhet të inkurajohen për të bashkëpunuar dhe punuar më mirë me njëra-tjetrën për të siguruar një jetë pa dhunë dhe diskriminim për të gjithë. Gratë që përjetojnë ndonjë formë dhune këshillohen të kërkojnë ndihmë, pasi ka shërbime të organizuara që do t’u ofrojnë ndihmë dhe mbrojtje.

Dhe mbani mend, ju nuk jeni vetëm!

Lexo edhe

Video