Hapet ekspozita “Rrëfime Biografike” kushtuar Anton Çettës

Hapet ekspozita “Rrëfime Biografike” kushtuar Anton Çettës

Në kuadër të muajit të Anton Çettës, sot është hapur ekspozita “Rrëfime Biografike”, kushtuar profesorit Anton Çetta në Muzeun Kombëtar të Kosovës.

Kryeministri i Kosovës, Avdullah Hoti, ka falënderuar familjen Çetta që ka vënë në dispozicion të Muzeut Kombëtar dhe të gjithë qytetarëve të Kosovës që ta shohin dhe ta përjetojnë këtë histori, si pjesë e trashëgimisë shtetërore, për gjeneratat që vijnë.

“Po ju përgëzoj për këtë punë të mrekullueshme të organizimit të kësaj ekspozite. Unë jam vërtetë shumë i nderuar që pas plot aktiviteteve nga mëngjesi i sotëm në këtë ditë feste për të gjithë shqiptarët ta përmbyllim me këtë aktivitet shumë të këndshëm edhe artistik, edhe historik. Me i pa të gjithë ato foto e shkrime të ndyshme të tri gjeneratave të familjes Çetta është praktikisht historia e krejt zhvillimeve të popullit shqiptar nga shpallja e pavarësisë dhe vërtetë ju përgëzojë për këtë punë të mrekullueshme. Është më interes për gjeneratat e ardhshme gjithë kjo trashëgimi edhe kulturore, edhe historike të dorëshkrimeve të bëhet pjesë e trashëgimisë tonë shtetërore për gjeneratat që vijnë”, tha Hoti.

Ndërsa, ministrja e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Vlora Dumoshi, tha se kjo ekspozitë është një tregues për historinë e popullit shqiptar ndër vite.


“Vërtetë është një emocion i veçantë është festa e nëntorit me vendimin e kryeministrit, qeverisë së Kosovës në këtë 100 vjetor të të madhit Anton Çetta ne po e festojmë edhe ditën tonë kombëtare. Gjithsesi që për neve është detyrë edhe kjo ekspozitë tregon për pjesën tonë shqiptare se si kanë rrjedhur edhe ngjarjet historike duke filluar një Shqipëri e madhe pastaj e ndarë me familje dhe gjithë kjo është një thesar i madh i historisë. Ne do të kujdesemi për këtë thesar tonë historik të cilin thesar e bëjnë njerëzit dhe dijetarët, e një ndër ta ka qenë edhe profesor Anton Çetta”, tha ajo.

Kuratori i ekspozitës, Skender Boshtrakaj, tha se ka qenë nder i veçantë për të që të ndihmojë familjen që të paraqesë jetën e profesorit Anton Çettës.

“Ai nuk ka lindur po thjeshtë këtij populli i ka ndodhur, i ka ndodh në shkencë, i ka ndodhur në aktivitetin e vet, i ka ndodh si zjarri dhe mendoj që kjo gjeneratë e ka për obligim qysh e kanë pasur historikisht paraardhësit tanë ruajtjen e zjarrit, e kanë për obligim me e ruajt kujtimin për këtë njëri, për këtë ndodhi dhe për figurat e ngjashme që i kanë ndodh kombit tonë. Ka qenë një nder i veçantë me ndihmua familjen në një projekt të tillë që estetikisht me e pru në një mënyrë modeste qysh ka qenë jeta e tij, por në asnjë mënyrë vepra e tij”, tha ai.

Ndërsa, vajza e profesorit Anton Çetta, ka falënderuar të gjithë për angazhimin për këtë ekspozitë.

“Të gjitha aktivitetet që janë ndërmarrë gjatë këtij muaji po edhe muajt e ardhshëm që të rikthehet veprimtaria e babit dhe figura e tij. Faleminderit shumë dhe shiheni ekspozitën”, tha ajo.

Video

error: