​Studiuesit meksikanë pohojnë se kanë krijuar një maskë që neutralizon koronavirusin

​Studiuesit meksikanë pohojnë se kanë krijuar një maskë që neutralizon koronavirusin

Studiuesit nga Universiteti Autonom Autonome i Meksikës (UNAM) kanë krijuar një maskë për fytyrën duke përdorur një shtresë argjendi dhe bakri që neutralizon SARS-CoV-2, virusi që shkakton Covid-19, thuhet në botimin e publikuar në revistën zyrtare të universitetit.

UNAM e quan maskën antimikrobiale të fytyrës me tre shtresa SakCu; Sak në gjuhën maja do të thotë argjend, dhe Cu është një simbol kimik për bakrin.

Për të testuar maskën, studiuesit morën pika të virusit nga pacientët pozitivë me COVID-19 në spitalin Juarez në Meksikë dhe i vendosën në një film argjendi-bakri të depozituar në polipropilen.

UNAM tha se nëse përqendrimi i virusit është i lartë, virusi zhduket me më shumë se 80 për qind në rreth tetë orë, dhe nëse ngarkesa virale është e ulët, asnjë virus ARN nuk zbulohet në dy orë.


“Pas kontaktit me veshjen argjend-bakër, membrana SARS-CoV-2 shpërthen dhe ARN-ja e saj dëmtohet,” tha gazeta.

“Prandaj, edhe nëse SakCu hidhet në mënyrë të pahijshme, nuk do të jetë problem sepse nuk mbetet i kontaminuar, si shumë maska ​​që hidhen.”

Maska e fytyrës mund të ripërdoret dhe mund të lahet deri në 10 herë pa humbur vetitë biocidale.

UNAM nuk prodhon një maskë për prodhim masiv dhe tha se aktualisht ka një kapacitet për të prodhuar 200 maska ​​në ditë.

Hulumtimi u drejtua nga Instituti UNAM për Kërkimin e Materialeve.

Lexo edhe

Video