​Sopi në Hagë: Nuk kam ardhur me vullnetin tim të lirë

Ish-pjesëtari i Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK), Fatmir Sopi i cili po dëshmon në procesin gjyqësor ndaj Salih Mustafës në Hagë ka thënë se nuk ndodhet atje me vullnetin e tij të lirë por është ftuar nga Zyra e Prokurorit të Specializuar.

Sopi, i cili mban pozitën e kryetarit të Organizatës së Veteranëve të Luftës së UÇK-së në Prishtinë, po u përgjigjet pyetjeve të avokatit mbrojtës së Salih Mustafës, Julius Von Bone.

“Nuk kam ardhur me vullnetin tim të lirë, jam ftuar nga ZPS”, i ka thënë Fatmir Sopi avokatit mbrojtës së Salih Mustafës.

Mbrojtja e Mustafës e ka pyetur dëshmitarin rreth një interviste të cilën Sopi e kishte thënë më herët për ZPS-në ku citohet të ketë thënë nëse mund ta ushtronte të drejtën e tij të mos u përgjigjur në pyetje.

“Ajo periudhë të në ngjall ndjenja të jashtëzakonshme emocionale kur na kujtohen vuajtjet e popullit tonë ndër shekuj, kur na kujtohen vuajtjet e popullit tonë gjatë luftës së Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës kur kemi parë masakra dhe askush nuk është marrë me, mendojmë që nuk është çuar deri në fund zbardhja e krimeve të luftës dhe përgjegjësi kryesor të cilët kanë bërë krime në Kosovë nuk kanë dalë para drejtësisë. Prandaj si gjendje emocionale dhe në shenjë revolte kam dashur që mos të u përgjigjem fare pyetjeve dhe vetëm kjo ka qenë arsyeja”, ka thënë ai.


Sopi ka thënë se është lind dhe rritë në fshatin Zllash me përjashtim katër vjet kur ka thënë se ka qenë në burgjet e Serbisë.

Fatmir Sopi është dëshmitari i 11 i cili po dëgjohet në procesin gjyqësor ndaj Salih Mustafës dhe seanca po zhvillohet e hapur për publikun.

Ai ka thënë se i ishte bashkuar UÇK-së që prej fillimeve të saj në vitin 1998 dhe ka kryer detyrën e organizatorit në rajonin e Gollakut ndërsa sot është kryetari i Organizatës së Veteranëve të Luftës së UÇK-së në Prishtinë.

Gjykimi i cili ka filluar më 15 shtator 2021 është i pari në Dhomat e Specializuara të Kosovës në Hagë, ndërsa deri tani janë dëgjuar dhjetë dëshmitarë të mbrojtur të Zyrës së Prokurorit të Specializuar.

Aktakuza ndaj Mustafës, i cili është i arrestuari i parë nga Specialja, është konfirmuar më 12 qershor të vitit 2020 ndërsa ai u arrestua më 24 shtator të vitit të kaluar, me pretendimin për krime lufte.

Ai po qëndron në qendrën e paraburgimit në Hagë ndërsa në deklarimin e tij para trupit gjykues, Salih Mustafa është deklaruar i pafajshëm.

Lexo edhe

Video

2 Comments

Komentet janë të mbyllura.