​Si ta dini nëse vezët janë të prishura?

​Si ta dini nëse vezët janë të prishura?

Ky test është një mënyrë e shpejtë dhe e lehtë për të parë nëse ato vezë në frigorifer janë ende të sigurta për t’u ngrënë.

Si mund ta dalloni nëse vezët janë të mira?

Lajmi i mirë është se ekziston një mënyrë për të dalluar nëse vezët tuaja janë të përdorshme apo jo, pa pasur nevojë të thyeni lëvozhgën. Shefat e kuzhinës përdorin këtë metodë për të ditur nëse vezët janë ende të mira.

Bëni një test notues


Vezët e kalbura notojnë. Kjo ka të bëjë me mënyrën se si lagështia avullon përmes lëvozhgës ndërsa vezët plaken – ndërsa lagështia zvogëlohet, flluskat e ajrit brenda lëvozhgës rriten.

Një mënyrë për ta provuar këtë është të mbani një vezë në vesh dhe ta tundni atë; nëse dëgjoni vezën që lëkundet, kjo është një shenjë e keqe. Nëse vendosni butësisht një vezë në një gotë ose tas me ujë, mund të dalloni nëse vezët janë ende të mira duke përdorur testin e notimit.

Do të ketë një flluskë ajri në skajin e ngushtë të vezës – ju mund të dalloni se sa e freskët është veza juaj nga mënyra se si qëndron në ujë.

Nëse veza shtrihet horizontalisht, ajo është më e freskëta. Nëse skaji i ngushtë i vezës përkulet lart, veza është ende e përdorshme, por jo aq e freskët. Një vezë e përkulur do të ishte mirë të përdoret për beze. Nëse veza qëndron drejt (por ende në fund të tiganit), ajo ka skaduar por është ende e sigurt – përdorni këto vezë për pjekje ose zierje të fortë. Nëse veza noton, hiqni qafe atë!

Lexo edhe

Video