​Si ia dalin ukrainasit pas sulmeve ruse?

​Si ia dalin ukrainasit pas sulmeve ruse?

Që kur forcat ruse u tërhoqën rreth dy javë më parë, një punë riparimi zakonisht një herë në pesë vjet është bërë një ritual i përditshëm për inxhinierët në Kherson.

“Më parë, puna si kjo ishte e nevojshme vetëm pas motit ekstrem,” shpjegon Kysenko, shkruan BBC.

“Tani është sikur po rindërtojmë të gjithë rrjetin kabllor nga e para”.

Ata punojnë për kompaninë më të madhe të energjisë në Ukrainë DTEK dhe deri më tani kanë riparuar 50 km të kësaj linje.

Ata presin që pjesa e dytë të jetë më e vështirë pasi janë pranë lumit Dnipro, ku ka granatime të shtuara.

Për sa i përket mjediseve të punës, ato nuk bëhen shumë më sfiduese – jo më pak me xhaketat që duhet t’i veshin të gjithë.

Megjithatë, ekipi i tij e lidh në mënyrë metodike kabllon përsëri së bashku dhe e ngre atë në vend.

Ndërsa linja e energjisë shtrihet në horizontin e mjegullt, duket si një punë rutine e pafundme.

“Kur filloi gjithçka, ditët e para ishin sfiduese,” thotë inxhinieri. “Do të kishte granatime të vazhdueshme dhe kabllo të grisura.

“Por ne jemi mësuar me të dhe duhet të shpresojmë se gjërat do të përmirësohen”.

Ndërsa rajoni Kherson vazhdon të çlirohet, kërkesa për rrjetin e tensionuar të energjisë të Ukrainës rritet gjithashtu.

Kjo është arsyeja pse autoritetet po u bëjnë thirrje njerëzve të largohen nga rajoni, por për shumë, kjo është më e lehtë të thuhet sesa të bëhet.


Fshatrat pranë shtyllave kanë kaluar tetë muaj pa ujë dhe energji.

Rrugët janë të mbushura me kratere predhash. Artileria e largët të kujton se luftimet vetëm kanë lëvizur, nuk janë zhdukur.

Takohemi me 90-vjeçarin Anton Kramar, të cilit xhamat e thyer i plagosën gruan.

Ata kanë jetuar këtu për 50 vjet dhe kanë parë tre luftëra.

“Është shumë e vështirë,” thotë ai. “Njerëzit sjellin qirinj, por ato nuk zgjasin shumë.”

Disa ndihma humanitare kanë mbërritur në fshatin e tyre. Kramar thotë se atij iu premtuan dru dhe furrë, por ato nuk kanë mbërritur.

“Nëse nuk kemi furrë, atëherë do të duhet të shkojmë të presim vetë pemët dhe të mbajmë drutë mbi supe.

“Kam punuar gjithë jetën time, por nuk kam asgjë.”

Në banesën e tij, Bohdan Dzepchuk tregon sobën e tij të vogël me gaz, e cila është burimi i tij i vetëm i nxehtësisë. Ai ende e përdor atë për të gatuar ushqim për fqinjët e tij që nuk kanë një të tillë.

“Ndoshta duhet të shkoj në Kiev dhe të kërkoj ndihmë atje!” thotë ai.

“Kjo është çmenduri.”

Ai përdor vetëm gjysmën e banesës së tij sepse në dhomat e tjera janë thyer xhamat. Ajri i ftohtë të mërdhinë ndërsa shikon në dhomën e tij të ndenjjes.

Lexo edhe

Video