​Si e ndryshon menopauza trurin?

​Si e ndryshon menopauza trurin?

Truri i një gruaje ndryshon gjatë menopauzës dhe ndryshimet janë kryesisht të përkohshme. Por pse ndodhin këto ndryshime fare dhe cilat ndjenja mund të provokojnë?

Menopauza është një pjesë e natyrshme e plakjes, dhe kjo zakonisht ndodh kur një grua është midis 45 dhe 55-vjeç. Ndodh kur niveli i estrogjenit në trup fillon të bjerë, shkruan “The Sun”.

Menstruacionet bëhen më pak të shpeshta ose mund të ndalen papritmas, dhe pas fillimit të tyre gratë nuk do të jenë në gjendje të krijojnë natyrshëm.

Simptomat përfshijnë afsh të nxehta, periudha të çrregullta, vështirësi në gjumë, ankth dhe humbje të vetëbesimit, humor të ulët, nervozizëm dhe depresion, djersitje natën, ulje të dëshirës seksuale, probleme me përqendrimin ose kujtesën, shtim në peshë dhe kontroll të dobët të fshikëzës.

Si e ndryshon menopauza trurin tuaj?

Kalimi në menopauzë dhe rënia e niveleve të hormoneve ndryshojnë strukturën e trurit dhe konsumin e energjisë. Vëllimi i lëndës gri në tru, i cili përbëhet nga qelizat nervore, zvogëlohet, së bashku me masën e bardhë, pasi niveli i estrogjenit bëhet më i ulët.


Është zbuluar gjithashtu se zonat e trurit të lidhura me kujtesën dhe perceptimin humbin nivelet e glukozës, gjë që shpjegon pse shumë gra në menopauzë vuajnë nga probleme të kujtesës.

Çfarë ndodh kur ndodhin këto ndryshime?

Edhe pse kjo tingëllon paksa e frikshme, të gjitha këto ndryshime janë plotësisht normale dhe truri i grave kryesisht i kompenson ato. Një studim i ri ka zbuluar se rritja e rrjedhës së gjakut dhe formimi i molekulave të quajtura ATP janë burimet kryesore të energjisë qelizore.

Sa ndikon menopauza në shëndetin e një gruaje më vonë gjatë jetës?

Nuk ka shumë të dhëna për ndikimin e kalimit të menopauzës te gratë më vonë gjatë jetës. Gjatë menopauzës, nivelet e estrogjenit lëkunden dhe përfundimisht bien. Estrogjeni mbron trurin femëror nga plakja dhe stimulon aktivitetin nervor.

Shkencëtarët mendojnë se ndryshimet hormonale që ndodhin në tranzicion, të cilat shkaktojnë ndryshime në tru, janë gjithashtu ato që shkaktojnë simptomat klasike të menopauzës. Pastaj mund të ketë afsh të nxehta, djersitje gjatë natës, vështirësi në kujtesë dhe çrregullime të gjumit me ankth, depresion dhe lodhje.

Lexo edhe

Video