​Shkencëtarët publikuan hartën 3D të trurit të miut

​Shkencëtarët publikuan hartën 3D të trurit të miut

Studiuesit që merren me neuroshkencën e trurit studiuan një tru të miut që është madhësia e një kokërr rëre dhe publikuan një hartë 3D të trurit të miut.

Harta dhe të dhënat themelore, të cilat janë në dispozicion për publikun, tregojnë më shumë se 200.000 neurone dhe gjysmë miliardë lidhje nervore të vendosura në trurin e miut.

Hulumtimi është pjesë e programit “Inteligjenca e Makinerisë nga Rrjetet Kortikale”, i cili synon të përmirësojë algoritmet e mësimit të makinerisë dhe inteligjencën artificiale duke inxhinieruar në mënyrë të kundërt korteksin cerebral, përgjegjës për funksione të shumta siç janë planifikimi dhe arsyetimi.

Shkencëtarët nga Kolegji Mjekësor Baylor dhe Universiteti Princeton bënë diagramin më të madh 3D të trurit të miut. Ka rreth 200.000 qeliza të trurit dhe gati 500 milionë sinapse në një milimetër kub të trurit të miut. U deshën rreth pesë vjet për të bërë një hartë të trurit, dhe projekti kishte tri faza.


Studiuesit u përqendruan në enokorteksin vizual, një zonë e trurit që është vendimtare për perceptimin vizual. Ata mblodhën të dhëna që matin aktivitetin tipik të trurit të miut kur ishte ende gjallë në fazën e parë, dhe u morën më shumë se 70.000 fotografi të qelizave aktive të trurit.

Të dhënat e marra në hulumtim janë unike pasi përfshijnë regjistrimet e modeleve të aktivitetit të shkaktuara nga stimuj të ndryshëm kompleks vizual, regjistrime në YouTube, filma të Hollywoodit, për rreth 75.000 qeliza të trurit në të njëjtin vëllim të trurit të përdorur për të krijuar hartën.

Shkencëtarët ndanë një pjesë të vogël të trurit në më shumë se 25.000 pjesë ultra të holla, dhe më pas morën më shumë se 150 milionë fotografi me rezolucion të lartë me një mikroskop elektronik.

Harta do të jetë e paçmueshme për shkencëtarët që duan të dinë se si truri përpunon informacionin, si dhe për studiuesit që po përpiqen të kuptojnë se si të trajtojnë sëmundjet e trurit.

Lexo edhe

Video