​Shefja e policisë kufitare bullgare: Presioni i migrantëve po rritet

​Shefja e policisë kufitare bullgare: Presioni i migrantëve po rritet

“Presioni i migrantëve është i paprecedentë. Agresioni i atyre që duan të kalojnë ilegalisht kufirin e Bullgarisë po rritet, ata gjuajnë me gurë kabinat dhe objektet tona, nuk ndalen kur i ndjekim”, tha drejtoresha e Policisë Kufitare, kryekomisionerja, Rositsa Dimitrova në një transmetimin të Nova TV.

Sipas të dhënave nga agjencia evropiane e rojës kufitare dhe bregdetare FRONTEX, nga fillimi i këtij viti deri në shtator, 100% e migrantëve të paligjshëm janë kapur në të gjitha vendet e BE-së – nga Italia, Bullgaria dhe Greqia deri në vendet më veriore, shpjegoi ajo. “Ne po përballemi me diçka që Evropa nuk e ka përjetuar kurrë më parë”, tha Dimitrova.

Ajo theksoi se tentativat e parandaluara në kufirin bullgaro-turk në një javë në muajin shtator janë të barabarta me tentativat e parandaluara gjatë gjithë vitit 2020. Përpjekjet e parandaluara përgjatë kufirit bullgaro-turk vetëm në javën e fundit ishin më shumë se në të gjithë vitin 2019.


“Pajisjet ishin një problem serioz, në tre muajt e fundit kemi siguruar fonde për pjesë rezervë, kemi dërguar riparime nga drejtoritë rajonale për të rregulluar makinat që punojnë 24/7 që nga viti 2019; me ndihmën e kolegëve nga Ministria e Mbrojtjes dhe e Bujqësisë po rregullojmë si objektin ashtu edhe rrugët e zonës. Gjithashtu kemi marrë hua makina dhe kemi regjistruar njerëz nga fermat pyjore të Ministrisë së Bujqësisë për të na ndihmuar të patrullojmë”, tha shefja e Policisë Kufitare.

Për rastin e vrasjes së një ushtaraku bullgar në kufirin bullgaro-turk, ajo tha se ajo që ndodhi ishte e papritur pasi migrantët zakonisht fshihen nga rojet kufitare sepse ata e dinë se nëse dallohen nuk do të mund të kalojnë.

Procedurat paraprake tani janë duke u zhvilluar nga një hetues nën mbikëqyrjen e një prokurori nga Bullgaria. Kemi sigurinë e palës turke, e cila tashmë natën e incidentit ka shprehur mbështetjen e saj të fortë, se do të bëjë gjithçka që është e nevojshme për kapjen e autorëve, për të vërtetuar këtë keqbërje, në mënyrë që ata të marrin dënimet që meritojnë”, tha kryekomisionerja Dimitrova./KosovaPress – BTA/

Lexo edhe

Video