​Prokuroria kërkon masën e paraburgimt për policët e arrestuar, mbrojtja kundërshton

48 zyrtarët policorë dhe dy doganierë e arrestuar të hënën në pikat kufitare “Qafë Prushë” dhe “Qafë Morinë” që dyshohet se janë përfshirë në mbi 400 veprimtari kriminale të veprës penale të “marrjes së ryshfetit dhe keqpërdorim të detyrës zyrtare” janë dalë sot para trupit gjykues.

Për çka Prokuroria ka kërkuar masën e paraburgimit për gjithë të pandehurit, por që e njëjta masë po kundërshtohet nga mbrojtja dhe po kërkohet që të pandehurve t’i caktohet masa e arrestit shtëpiak apo edhe e paraqitjes në stacionin më të afërt policor.

Avokatët e dy të arrestuarve thonë se prokuroria nuk ka ofruar fakte bindëse që të të pandehurve t’iu caktohet masa e paraburgimit.

Avokati i A.Sh, Bledar Gashi para medieve tha se Prokuroria vetëm ka parafrazuar kërkesën për paraburgim dhe se nuk ka arsyetuar nëse të njëjtit lihen në një masë më të lehtë mund të ndikojnë tek dëshmitarët, apo në prishjen apo asgjësimin e provave apo se rrezikohet që të njëjtit të arratisen.

“Prokuroria Speciale ka kërkuar masën e paraburgimit ndaj mbrojtësit tim dhe ndaj të tjerëve për arsye se të njëjtit kanë kryer veprën penale ‘pjesëmarrja dhe organizim i grupit kriminal të organizuar’, vepër penale tjetër, ‘mashtrim’ dhe për vepra tjera penale për të cilat dyshohet. Prokuroria ka kërkuar edhe si masë paraprake masën e sigurisë arrest me burg ndërsa na si palë mbrojtëse e kemi kundërshtuar masën e paraburgimit për arsye se e njëjta nuk është e bazuar në prova dhe në asnjë fakt sepse prokuroria speciale vetëm ka kërkuar paraburgimin dhe nuk e ka arsyetuar mënyrën se i njëjti po të lihet ndonjë masë të lehtë siç është arresti shtëpiak, apo paraqitja në stacion policor i njëjti mund të ndikojë në dëshmitarë, në prishjen apo asgjësimin e provave si dhe arratisjen. Por Prokuroria Speciale vetëm e ka parafrazuar këtë kërkesë”, tha avokati Gashi.


Edhe avokati Ardian Ismali kundërshtoi kërkesën për masën e paraburgimit, për çka theksoi edhe se disa fakte që ofroi prokuroria nuk janë bindëse dhe nuk janë të mjaftueshme që të njëjtit të konsiderohen fajtorë.

“Ne si avokat sigurisht do ta kundërshtojmë dhe po kundërshtojmë kërkesën për caktimin paraburgimit për arsye se e njëjta nuk ka bazë ligjore dhe lidhur me këtë kërkesë nuk ka lidhje klauzale mes veprimeve dhe veprës penale po ngarkohen të dyshuarit. Ne po kundërshtojmë këtë kërkesë dhe presim verediktin final të kësaj mase. Prokuroria ka ofruar disa fakte por sipas bindjes sonë dhe vlerësimit tonë nuk janë të mjaftueshme dhe nuk përbëjnë bazë të mjaftueshme që të njëjtit të konsiderohen të jenë fajtor lidhur me veprimet”, tha avokati Islami.

48 policë dhe dy doganierë që u arrestuan të hënën në pikat kufitare “Qafë Prushë” dhe “Qafë Morinë” dyshohet se janë përfshirë në mbi 400 veprimtari kriminale të veprës penale të “marrjes së ryshfetit dhe keqpërdorim të detyrës zyrtare”.

Hetimet ndaj tyre siç kanë njoftuar në konferencën e jashtëzakonshme për medie, kishin nisur një vit më parë ishin kundër 68 personave.

Aksionin e djeshëm, kryeprokurori i shtetit, Aleksandër Lumezi e quajti sukses të madh të institucioneve  zbatuese të ligjit, duke shtuar se lufta kundër krimit dhe korrupsionit është në agjendën e vendit.

Lexo edhe

Video