​Përkujtohet 22 vjetori i masakrës në Lagjen e Boshnjakëve

​Përkujtohet 22 vjetori i masakrës në Lagjen e Boshnjakëve

Në 22 vjetorin e masakrës serbe në “Lagjen e Boshnjakëve” në veri të Mitrovicës, e cila ruan në kujtesë një nga ngjarjet e tmerrshme të luftës së fundit në Kosovë, familjarët e viktimave, përfaqësues të shoqatave, si dhe një numër i qytetarëve, kanë vendosur lule dhe kanë bërë homazhe te pllaka përkujtimore me emrat e viktimave që u vranë nga paramilitarët serbë.

Me këtë rast, Fevzi Beqiri nga “Lagjja e Boshnjakëve”,  tha se falangat serbe së bashku me paramilitarë, i kanë tubuar në shtëpinë e Mustafë Sahitit banorët shqiptarë të kësaj lagjeje, duke i plaçkitur fillimisht dhe pastaj pushkatuar.

“Sot 22 vjet u bënë që kriminelët e Serbisë me planifikim kanë dashur të bëjnë pastrimin etnik në tërë territorin e Republikës së Kosovës. Në mesin e tyre edhe në lagjen tonë kanë ardhur falangat serbe së bashku me paramilitarë, me maska pa maska, i kanë tubuar në shtëpinë e Mustafë Sahitit, tashmë shtëpi Muze e gjenocidit serb, i kanë plaçkitur dhe pastaj pushkatuar”, ka thënë Beqiri.

Ai ka kërkuar nga Qeveria e Kosovës që të angazhohet më shumë për veriun, sidomos  për shtëpinë Muze, që të bëjë renovimin e saj, në mënyrë që kjo shtëpi në përvjetorin e ardhshëm të jetë e kompletuar.

Bajram Çerkini, kryetar i Shoqatës së të pagjeturve në Mitrovicë, theksoi se sot përkujtohet krimi një regjimi të kasapit të Ballkanit, ndaj popullatës së pafajshme shqiptare.


“Këtu jemi sot para disa prindërve të cilët i kanë parë me sy të gjitha krimet të cilat janë bërë në këtë vend. Pra, përkujtojmë se çka ka ndodhur dhe çka na ka bërë regjimi i një kasapi të Ballkanit Sllobodan Millosheviqit”, u shpreh Çerkini.

Jahir Bejta, drejtor i Shoqatës profesionale për dëme të luftës në Kosovë, ka bërë thirrje për hartimin e padive kundër xhelatit të Ballkanit.

Sipas tij, gjërat do të harrohen nëse nuk shkruhen në letër.

“Gjërat do të harrohen nëse nuk I shkruajmë në letër. Të harrojmë se historia jonë si tekst shkollor do të shkruaj më shumë se një faqe për UÇK-në, andaj ju kisha preferuar që të hartojmë paditë kundër xhelatit”, tha Bejta.

Ai ka apeluar që të hapet sa më parë Shoqata për dëme të luftës në Mitrovicë.

Ndryshe, forcat serbe më 15 prill të vitit 1999, pasi kishin mbledhur rreth 80 persona në shtëpinë e Mustafë Sahitit, kishin nisur torturimin e tyre, duke vrarë 23 shqiptarë të pafajshëm të kësaj lagjeje. Shtëpia në të cilën ndodhi masakra, tashmë është shndërruar në Muze.

Lexo edhe

Video

error: