​Përfundon Samiti Digjital për Ballkanin Perëndimor

​Përfundon Samiti Digjital për Ballkanin Perëndimor

Në ditën e dytë të Samitit Digjital për Ballkanin Perëndimor, janë realizuar në total 821 takime biznes me biznes për të eksploruar mundësitë e bashkëpunimit në mes tyre në projekte, produkte dhe iniciativa të përbashkëta. 

Në një komunikatë për media bëhet e ditur se sesioni hapës i ditës së dytë të këtij samiti, B2B ka regjistruar gjithsej 291 pjesëmarrës, përfaqësues të bizneseve nga Ballkani Perëndimor, Evropa, Turqia dhe Bullgaria duke realizuar në total 821 takime biznes me biznes për të eksploruar mundësitë e bashkëpunimit në mes tyre në projekte, produkte dhe iniciativa të përbashkëta. 

“Si rezultat i këtyre takimeve janë arritur 17 marrëveshje të bashkëpunimit me bizneset vendëse, 7 të tjera janë në fazën e negocimit dhe të tjerët janë dakorduar për të zhvilluar kontakte në të ardhmen”, thuhet në komunikatë.

Në ditën e dytë të Samitit Digjital për Ballkanin Perëndimor i cili është mbajtur në Prishtinë, kanë mbajtur fjalën e tyre hyrëse Ministrja e Ekonomisë e Kosovës, Artane Rizvanolli, deputeti i Parlamentit Evropian, Lukas Mandl, zëvendëspresidenti për Politika dhe Partneritet në Bankën Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim, Mark Boëman ku kanë folur për lidhjet që promovojnë diplomacinë digjitale me Ballkanin Perëndimor (ËB6) dhe Bashkimin Evropian si dhe prioritetet digjitale në kuadër të Strategjisë së Bankës 2021-2023.


Gjatë dy ditëve të Samitit Digjital për Ballkanin Perëndimor “Prishtina 2022”, morën pjesë rreth 1 mijë e 300 pjesëmarrës, janë mbajtur 11 panele me më shumë se 60 folës, ekspertë të ndryshëm nga sektori i Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimeve (TIK), biznese të ndryshme, përfaqësues të qeverive, përfaqësues nga Komisioni Evropian, nga shtetet e Ballkanit Perëndimor, nga Bashkimi Evropian, përfaqësues nga Banka Botërore dhe më gjerë.


Në panelet e mbajtura ndër të tjera është diskutuar rreth prioriteteve që shtetet e rajonit kanë në fushën e digjitalizimit, duke sjell në Ballkanin Perëndimor infrastrukturën më të avancuar digjitale, duke nxitur zhvillimin dhe inovacionin, shtrirjen e rrjetit 5G dhe në veçanti nxitjen e zhvillimit të ekonomisë digjitale, e cila shihet si një mundësi e mirë për rritjen e vendeve të punës, në kryerjen e shërbimeve të ndryshme dhe rritjen e tregtisë përmes formave digjitale. 

Në ditën e parë të Samitit “Digjital Prishtina 2022” janë mbajtur 4 gara regjionale në kodim, lojëra kompjuterike dhe robotikë nga shkollat digjitale të Kosovës me pjesëmarrës të Ballkanit Perëndimor. 

Bizneset pjesëmarrëse në B2B vijnë nga sektori i TIK-ut, kryesisht të fokusuar në zhvillim të softwerëve, zhvillimi i aplikacioneve të ndryshme, marketingu digjital dhe kompani të cilat ofrojnë shërbime mbështetëse për klientë ndërkombëtarë. 

Sesioni i B2B është bashkorganizuar nga Prishtina REA.

Dita e dytë ka shënuar përfundimin e punimeve të edicionit të pestë të Samitit Digjital për Ballkanin Perëndimor “Prishtina 2022”, i cili është mbajtur në Prishtinë më 21 dhe 22 shtator.

Lexo edhe

Video