​Përfundon konferenca për çështjen ndaj Thaçit dhe të tjerëve në Hagë

Në konferencën e sotme mbi ecurinë e çështjes nga Thaçit dhe të tjerëve, gjykatësi i procedurës paraprake ka urdhëruar Zyrën e Prokurorit të Specializuar që deri më 2 shtator të dorëzojë një listë dëshmitarësh që përditëson mënyrën e marrjes në pyetje për secilin dëshmitar.

Këtë urdhër, Nicolas Guillou e ka lëshuar pas parashtrimeve të mbrojtjes e cila edhe në konferencën e sotme adresoi kritika për prokurorinë e cila nuk po u dorëzon listat me dëshmitarë.

“Duke marrë parasysh parashtrimet e palëve urdhëroj ZPS-në që të dorëzojë një listë dëshmitarësh që përditëson mënyrën e marrjes në pyetje dhe paraqitjen e kohës për secilin dëshmitar deri më 2 shtator 2022. Duke marrë parasysh parashtrimet e palëve urdhëroj ZPS-në të plotësojë njoftimin sipas rregullës 102(3) deri më 7 tetor 2022”, ka thënë gjykatësi i procedurës paraprake”, ka thënë ai.

Ndërsa paraprakisht në këtë konferencë, avokati i ish-presidentit të Kosovës, Hashim Thaçi, avokati Gregory Kehoe ka thënë se Zyrës së Prokurorit të Specializuar do t’i paraqesin dokumente të krimeve serbe në Kosovë. Kehoe ka thënë se ato janë të shumta në numër dhe sipas tij planifikojnë që t’u tregojnë prokurorisë vrasjet e kryera nga Serbia kundër shqiptarëve të Kosovës.

“Nuk jemi në gjendje të biem dakord me fakte të tjera, për shkak të arsyeve që i kam përmendur kohë më parë, por kemi ndërmend të dorëzojmë disa propozime që janë të shumta në numër dhe shpresojmë të mund t’i shikojmë këto krimet e kryera dhe kundër shqiptarëve te Kosovës dhe vrasjeve të shqiptarëve të Kosovës nga serbët dhe kjo do të na shkurtojë shumë kohë”, ka thënë ai.

Në konferencën mbi ecurinë e çështjes ndaj Thaçit dhe të tjerëve, prokuroria ka deklaruar se nuk planifikojnë të zvogëlojnë çështjen sa i përket numrit të dëshmitarëve.

Prokurorja Claire Lawson ka thënë se nuk e përjashtojnë mundësinë e zvogëlimit të numrit të dëshmitarëve por sipas saj deri tani nuk e kanë parashikuar një gjë të tillë.

“Ne nuk po shikojmë të zvogëlojmë çështjen në vetvete por mënyrën e paraqitjes së dëshmive. Sa i përket zvogëlimit të numrit të dëshmitarëve ne nuk e përjashtojmë këtë, por atë që po e bëjmë deri tani ne nuk e kemi parashikuar një gjë të tillë. E dimë që kjo do të ndikojë të përgatitja e mbrojtjes dhe do të njoftojmë mbrojtjen sa më shpejtë të jetë e mundur”, ka thënë ajo.


Lidhur me këtë, ka reaguar avokati i Kadri Veselit, Ben Emmerson.

“Në shumë raste në përgjigje të një parashtrimi me gojë apo shkrim, jo është një përpjekje faktikisht që të vihet Ushtria Çlirimtare e Kosovës në gjykim, të sillet para gjyqit, dhe prokuroria thotë që nuk është ky gjykim kundër UÇK-së por para disa anëtarëve të saj, nëse kjo është e vërtetë atëherë nuk duhet të ketë asnjë kundërshtim që të hiqen vendndodhje të krimeve ku e vetmja lidhje që është vendosur është një lidhje nëpërmjet dikujt që identifikohet si anëtar i UÇK-së dhe nuk ka asnjë lidhje me ndonjë prej këtyre të akuzuarve dhe vendndodhjen e krimeve. Nëse hiqen këto raste atëherë kjo do ta reduktonte shumë çështjen dhe mund të kursej muaj e muaj dëshmish të cilat nuk do të kishin lidhje me çështjen e prokurorisë, nëse prokuroria i përmbahet qëndrimit të saj se ky nuk është sulm ndaj UÇK-së”, ka thënë ai.

E avokati i ish-presidentit Hashim Thaçi, Gregory Kehoe ka thënë se parashkrimi prokurorisë nuk është i drejtë.

“Kjo do të thotë që përgjigja është që ata nuk do të zvogëlojnë çështjen, nuk do të ulin numrin e dëshmitarëve dhe vendndodhjes së incidenteve… Ky parashtrim që bëri prokuroria nuk është i drejtë, paragrafët e akuzës përfshijnë të gjithë anëtarët e UÇK-së praktikisht. I ftoj të gjithë të shikojnë paragrafin 35 të aktakuzës dhe kush nga UÇK është lënë jashtë këtij përshkimi”, ka thënë ai.

Disa pika të tjera të kësaj konference, cilat nuk ishin përfshirë në rend dite, janë diskutuar në seancë private.

Ndërsa konferenca e radhës mbi ecurinë e çështjes ndaj Thaçit dhe të tjerëve është caktuar të mbahet më 8 shtator 2022.

Aktakuza ndaj Thaçit dhe të tjerëve lidhur me pretendimin për krime lufte, është konfirmuar më 26 tetor 2020 ndërsa në paraqitjet e tyre të para në Dhomat e Specializuara në Hagë ata janë deklaruar të pafajshëm.

Ata po qëndrojnë në paraburgim në Hagë prej nëntorit të vitit 2020.

Më 29 prill, Zyra e Prokurorit të Specializuar ka dorëzuar një aktakuzë të ndryshuar ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit e Jakup Krasniqit ku pretendon se të akuzuarit kanë kryer krime lufte në Gjilan, Budakovë e Semetishtë.

Lexo edhe

Video