​Paraqitet dëshmitari i parë në gjykimin e Salih Mustafës në Hagë

Po mbahet në Hagë gjykimi ndaj ish-pjesëtarit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Salih Mustafa ku pritet të dëgjohet dëshmitari i parë. Identiteti I dëshmitarit që tashmë ka hyrë në sallën e gjyqit nuk bëhet i ditur për publikun, për të cilin janë miratuar masa mbrojtëse.

Dëshmitari mban kodin W203593.

Gjyqtarja, Mapi Feld Folia ka bërë të ditur masat mbrojtëse ndaj këtij dëshmitari.


“Të kanë caktuar një pseudonim që do thotë që emrin tënd real nuk do ta përmendin asnjëherë por do të thërrasin vetëm me fjalët ‘zoti dëshmitar’, këtë e bëjmë për të siguruar që publiku mos të marrë vesh emrin. Gjithashtu dëshmia që do të japësh këtu do të jetë me ndryshim të fytyrës dhe zërit, që do të thotë se jashtë sallës së gjyqit ata që po shikojnë transmetimin asnjë mos të ta shikojnë fytyrën dhe mos ta dëgjojnë zërin e vërtetë kur të japësh dëshminë. Pyetjet që nuk mund të ta zbulojnë identitetin do të përgjigjesh në seancë të hapur, që do të thotë se publiku mund ta dëgjojë atë që thuhet në sallën e gjyqit. Kur do të kërkohet që të përshkruash diçka që ka të bëjë në mënyrë të veçantë me ty apo të përmendësh gjëra të cilat mund ta zbulojnë identitetin do të kalojmë në seancë private, që do të thotë askush jashtë sallës së gjyqit nuk mund ta dëgjojë atë që do të thuash këtu”, ka thënë gjyqtarja.

Ajo ka bërë të ditur se të premten kanë miratuar masa të reja për këtë dëshmitar ku gjatë dëshmisë do të ketë një perde e cila nuk lejon që i akuzuari të shoh dëshmitarin.

“Krahas këtyre masave mbrojtëse trupi gjykues të premten që shkoi me datë 17 shator të vitit 2021 miratoi katër masa të tjera mbrojtëse me kërkesë të zyrës së mbrojtjes së mbështetjes së dëshmitarëve…Këto masa janë së pari të ju mbrojmë juve pemës një perdeje që mos t’ju shikojnë drejtpërdrejt i akuzuari, siç e shihni, masa tjetër është pjesëmarrja e një psikologu e zyrës së dëshmitarëve gjatë kohës që ju do të jepni dëshmi këtu do të asistoheni nga një punonjës i zyrës së dëshmitarëve që është ulur në të majtën tuaj dhe do të ndihmoheni me lexim të teksteve nëse do të jetë e nevojshme, këtë endim trupi gjykues ua ka dhënë palëve përmes postës elektronike ditë ne premte javën që shkoi”, ka shtuar gjyqtarja.

Në këtë seancë, Salih Mustafa ka kërkuar të marrë fjalën në fillim të seancës por nga gjyqtarja i është thënë se do të ketë një rast tjetër gjatë seancës së sotme për të marrë fjalën, dhe fillimisht do të dëgjohen dëshmitarët.

Lexo edhe

Video

7 Comments

Komentet janë të mbyllura.