​Në Hagë sot vazhdon gjykimi ndaj Salih Mustafës

​Në Hagë sot vazhdon gjykimi ndaj Salih Mustafës

Në Gjykatën Speciale në Hagë sot do të vazhdojë procesi gjyqësor ndaj ish-pjesëtarit të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK), Salih Mustafa, i njohur me nofkën “Cali”.

Procesi gjyqësor ndaj Mustafës do të fillojë në orën 09:30.

Në këtë seancë do të dëgjohet dëshmitari i tretë i Zyrës së Prokurorit të Specializuar me kodin W01678.

Dëshmitarët e ZPS-së kanë filluar të dëshmojnë në këtë rast nga data 20 shtator, ku deri tani janë dëgjuar dy prej tyre.

Gjykimi filloi më 15 shtator 2021 me deklaratat hyrëse të Prokurorit të Specializuar dhe të përfaqësueses së viktimave.

Ky është gjykimi i parë që ka filluar në Dhomat e Specializuara të Kosovës në Hasë,  e që Salih Mustafa është edhe i arrestuari i parë nga Specialja.


Në deklarimin e tij para trupit gjykues, Salih Mustafa është deklaruar i pafajshëm.

Aktakuza ndaj Mustafës është konfirmuar më 12 qershor 2020, ndërsa ai u arrestua më 24 shtator të vitit të kaluar, me pretendimin për krime lufte dhe kundër njerëzimit, dhe u dërgua në objektin e paraburgimit në Hagë.

Seanca e paraqitjes së parë së Mustafës u mbajt më 28 shtator 2020 para gjykatësit të procedurës paraprake, Nikola Giju. Në paraqitjen e tij të mëtejshme, më 28 tetor 2020, Mustafa u deklarua i pafajshëm për të gjitha pikat e aktakuzës.

Palët i dorëzuan si konfidenciale versionet e tyre të fundit të dosjeve paraprake, më 22 shkurt 2021 Zyra e Prokurorit të Specializuar dhe më 6 maj 2021 mbrojtja.

Më 30 prill 2021, gjykatësi i procedurës paraprake miratoi kërkesat e pesë viktimave dhe i pranoi ato si viktima pjesëmarrëse në procesin gjyqësor, Grupi I. Më 7 maj 2021, gjykatësi i procedurës paraprake ia kaloi dosjen e çështjes trupit gjykues I.

Më 21 maj 2021, trupi gjykues miratoi kërkesat e katër viktimave tjera dhe i pranoi ato si viktima pjesëmarrëse në procedura si pjesë e Grupit 1. Trupi gjykues gjithashtu zgjati afatin për viktimat për të aplikuar deri në mbylljen e çështjes së Prokurorit të Specializuar.

Konferencat përgatitore për gjykimin në këtë çështje u mbajtën më 9 dhe 10 qershor 2021.

Lexo edhe

Video

2 Comments

  • […] ​Në Hagë sot vazhdon gjykimi ndaj Salih Mustafës Përfundon dëgjimi i dëshmitarit të dytë në rastin e Salih Mustafës në Hagë, më 4 tetor paraqitet dëshmitari i tretë Dëshmitari i dytë: Nuk kam njohuri që është mbajtur ndonjë person i ndaluar në Zllashë Prokurori përfundon pyetjet për dëshmitarin e dytë, seanca do të vazhdojë me pyetjet e mbrojtëses së viktimave ​Trupi gjykues nuk ka parë asnjë dëshmi për krahun që dëshmitari thotë se i është lënduar gjatë rrahjes Gjykimi i Salih Mustafës, dëshmitari ndryshon deklaratat Dëshmitari thotë se gjatë qëndrimit në Zllashë ka dëgjuar emrin “komandant Cali” Dëshmitari: Më ka ardhur marre me i tregua mjekut që më ka rrahur UÇK-ja ​Gjykimi në Hagë, dëshmitari thotë se nuk e ka njohur të akuzuarin por e di që është ai i cili e ka rrahur Fillon seanca gjyqësore në Hagë, pyetjet për dëshmitarin e parë përfundojnë sot Pyetjet e mbrojtëses së viktimave për dëshmitarin e parë në Hagë po zhvillohen në seancë të mbyllur Gjykimi në rastin e Salih Mustafës, dëshmitari: Nuk dua të përmend emrin e të akuzuarit asnjëherë ​Dëshmitari në Hagë: Personat që më kanë mbajtur kanë pasur tesha të larme që i ka mbajtur UÇK-ja ​Flet dëshmitari i parë në Hagë në rastin e Salih Mustafës: Çdo gjë u bë me urdhër të të akuzuarit ​Fillon të dëgjohet dëshmitari i parë në Hagë Fjalimi i Mustafës në Hagë vijon i mbyllur, ai tha se kohët e fundit po përballet me stres Mustafa nuk ndjehet mirë, kërkon të mos jetë i pranishëm në sallën e gjyqit Vazhdon seanca në Hagë, nuk merr pjesë Salih Mustafa Salih Mustafa lëshon sallën, seanca shkon në pauzë ​Salih Mustafa konfirmon deklaratën e tij: Nuk jam fajtor për asnjë nga pikat që më ngarkohen Rasti Salih Mustafa, sot konferenca përgatitore për gjykim Rasti Salih Mustafa, më 9 qershor konferenca përgatitore për gjykim Caktohet Trupi Gjykues në çështjen Mustafa, gati për fillimin e procesit gjyqësor Salih Mustafa deklarohet i pafajshëm në Speciale, ka një kërkesë për deputetët […]

  • […] i tretë në Hagë: Në Zllashë më dërguan të komandant Cali, aty më keqtrajtuan ​Në Hagë sot vazhdon gjykimi ndaj Salih Mustafës Përfundon dëgjimi i dëshmitarit të dytë në rastin e Salih Mustafës në Hagë, më 4 tetor […]

Komentet janë të mbyllura.