​Mirë kur e pimë, por çfarë ndodh nëse e lëmë kafenë?

​Mirë kur e pimë, por çfarë ndodh nëse e lëmë kafenë?

Pirja e një filxhani kafeje për të larguar dhimbjen e kokës është një ilaç i vjetër dhe një nga zgjidhjet e shumta që shpesh rezulton të jetë efektive. Shkenca ka arritur në përfundimin se ekziston një korelacion mes kafesë dhe migrenës si edhe arsyen se pse ndodh një gjë e tillë.

Kafeja dhe dhimbja e kokës

Sipas disa shkencëtarëve, përfshirë neurologun Vincenzo Tullo, i klinikës për dhimbjet e kokës “Humanitas Mater Domini”, kafeina ndihmon në zbutjen e dhimbjeve në rastin e migrenës sepse ka një fuqi vazokonstriktive. Migrena, në fakt, është për shkak të zmadhimit të disa enëve të gjakut.

Duke u zgjeruar, inflamohen dhe ndryshojnë pulsimet e rregullta duke shkaktuar një çekuilibër në furnizimin me oksigjen në tru dhe duke shkaktuar dhimbje që mund të jenë me intensitet të ndryshëm.

Kafeja është veçanërisht efektive kundër dhimbjeve të kokës së herëpashershme falë veprimit të saj vazokonstriktiv, pikërisht sepse ndihmon në ngushtimin e arterieve të kafkës.

Megjithatë, kafeja apo pijet e tjera me kafeinë (përfshirë edhe pijet energjike) nuk janë gjithmonë aleate kundër dhimbjes së kokës, përkundrazi mund edhe ta përkeqësojnë situatën.

A mund të shkaktojë kafeja dhimbje koke?

Shumë njerëz kanë efektin e kundërt, domethënë përjetojnë dhimbje koke pasi pinë kafe.


Pse ndodh kjo?

Sepse padyshim këto janë lëndë në të cilat kafeina rrit përqendrimin e acideve yndyrore të lira në plazmë dhe shndërrimi i tyre në prostaglandina mund të shkaktojë vazodilim që më pas çon në dhimbje koke.

Nëse e kuptoni se jeni ndër ata që rrezikojnë të kenë dhimbje koke pasi e keni pirë, atëherë zgjidhni atë pa kafeinë.

Dhimbja e kokës nëse hiqni dorë nga kafeja

Një situatë tjetër në të cilën kafeja mund të shkaktojë dhimbje koke në mënyrë indirekte është nëse ndaloni përdorimin e kafesë kur e konsumoni atë çdo ditë.

Në fakt, ata që janë mësuar të pinë kafe çdo ditë, nëse e ndërpresin atë papritur, mund të përjetojnë dhimbje koke.

Ndalimi i kafeinës shkakton dhimbje koke në rreth gjysmën e njerëzve dhe për rreth një të tretën e të sëmurëve nga migrena ka një lidhje të ngushtë midis marrjes ose ndalimit të kafeinës dhe sulmeve të migrenës.

Prandaj është e nevojshme që gradualisht të ndërpritet ose të vazhdohet marrja e kafeinës me pije të tjera që e përmbajnë, ndër të cilat, kujtojmë, është edhe çaji./ATSH/

Lexo edhe

Video