​Ministri i Brendshëm kroat: BE nuk dëshiron të përsërisë gabimet e vitit 2015 me Afganistanin

​Ministri i Brendshëm kroat: BE nuk dëshiron të përsërisë gabimet e vitit 2015 me Afganistanin

Bashkimi Evropian nuk duhet të përsërisë gabimet e vitit 2015 dhe të ngrejë pritshmëri jorealiste se do të pranojë një numër të madh emigrantësh nga Afganistani, por është i gatshëm t’i ndihmojë këta njerëz në vendet në mjedisin e afërt afgan, deklaroi sot ministri i Brendshëm kroat Davor Bozinoviq.

Ai këto komente i bëri pas një takimi të jashtëzakonshëm të ministrave të Brendshëm të BE-së, në të cilën u miratua një deklaratë e përbashkët mbi situatën në Afganistan, mesazhi kryesor i së cilës është shmangia e dhënies së shpresës së rreme për emigrantët, gjë që inkurajon migrimin ilegal.

“Bazuar në mësimet e nxjerra, BE dhe shtetet anëtare të saj janë të vendosur të punojnë së bashku për të parandaluar përsëritjen e lëvizjeve të pakontrolluara të migrimit ilegal në shkallë të gjerë me të cilat janë përballur në të kaluarën, duke përgatitur një përgjigje të koordinuar dhe të rregullt. Duhet të shmangen stimujt për migracionin ilegal “, thuhet në deklaratë.

Në vend që të hapë kufijtë, BE -ja është e gatshme të ndihmojë vendet në afërsi të Afganistanit për të siguruar mbrojtje dhe kushte të përshtatshme jetese për afganët që largohen nga vendi nga frika e jetës së tyre.

“Evropa nuk duhet të përsërisë gabimet e vitit 2015 në drejtim të rritjes së pritjeve joreale të popullatës emigrante dhe refugjate.  Kjo është sigurisht një qasje më e mirë sepse historia ka treguar se është më mirë të vendosësh të gjithë ata që ikin nga rreziku i afërt i luftës në vendet e para të sigurt për pranimin e tyre,” tha Bozinoviq.

Ministri Bozinoviq shton se shembulli i 19 personave nga Afganistani të marrë nga Kroacia tregon se njerëzit në rrezik të afërt së pari përpiqen të marrin me vete dokumentet e tyre personale, ndërsa mes emigrantëve që përpiqen të hyjnë në Kroaci nga BeH, asnjëri prej tyre nuk ka dokumente personale.


“Ne në Kroaci kemi katër vjet që themi se migrimi duhet të jetë i ligjshëm. Është shembulli i këtyre 19 njerëzve që na thotë se kur njerëzit janë kërcënues për jetën, kur shpëtojnë jetën, marrin dokumente dhe shkojnë në udhëtim, ndryshe nga ata që përpiqen të vijnë tek ne ilegalisht ku askush nuk ka dokument identifikimi, gjë që nuk është e rastësishme,” tha ai.

Deklarata e përbashkët tha se BE dhe vendet anëtare të saj ishin “të vendosura për të mbrojtur në mënyrë efektive kufijtë e tyre të jashtëm dhe për të parandaluar hyrjen e paligjshme dhe ndihmën ndaj shteteve anëtare” më të prekura nga presioni i emigrantëve. Gjithashtu theksohet se do të kryhen kontrolle sigurie.

“Për ne, për qytetarët tanë, siguria është gjëja më e rëndësishme,” thotë Bozinoviq.

Komisionarja evropiane për Punët e Brendshme Ylva Johansson tha gjithashtu se të gjithë do të donin të shmangnin një situatë si ajo e vitit 2015.

Më shumë se një milion njerëz erdhën në BE në vitet 2015-2016 nga Siria dhe vendet e tjera, duke shkaktuar ndarje të mëdha midis shteteve anëtare pasi disa prej tyre refuzuan t’i pranonin refugjatët, ndërsa të tjerët këmbëngulën për solidaritet.

Që nga viti 2016, BE ka filluar të forcojë kufijtë e saj të jashtëm dhe të rrisë ndihmën për Turqinë, Libanin, Libinë dhe Turqinë për të zvogëluar presionin e emigrantëve mbi Evropën.

Lexo edhe

Video