​Kuvendi miraton rregulloren e re të punës

Kuvendi i Kosovës ka miratuar në lexim të dytë rregulloren e re të punës. E njëjta u përkrah nga të gjitha grupet parlamentare, megjithëse disa deputetë shfaqën hezitimet e tyre për shkelje kushtetuese. Për këtë arsye, u vendos që në sesionin vjeshtor rregullorja të amandamentohet sërish.

Përmes rregullores së re të Kuvendit, sipas deputetit të Lëvizjes Vetëvendosje, Adnan Rrustemit, fuqizohet roli i deputetit, bëhet organizimi më i mirë i seancave plenare dhe komisioneve parlamentare.

“Ky draft nënkupton edhe kompleksin e këtij akti dhe mënyrën e miratimit të tij. Nuk mëtojmë se është drafti ideal, por është më i mirë i mundshëm marrë parasysh të gjithë faktorët që e përcjellin këtë proces”, tha ai.

Përkrahje të njëjtës i dha edhe Partia Demokratike e Kosovës, përmes deputetes, Blerta Deliu-Kodra.

“Si PDK jo vetëm që kemi marrë pjesë në  grupin punues, por kontributi i PDK-së gjatë hartimit të rregullores së re ka qenë domethënës. Atë duhet ta trajtojmë si një akt të përhershëm të Kuvendit, pavarësisht pozicioneve tona politike, pozitë-opozitë. Rregullorja nuk është dokument i pozitës dhe as opozitës”, tha ajo.

Rregulloren e re, deputeti i Lidhjes Demokratike të Kosovës, Driton Selmanaj e konsideroi si një dokument solid që përmirëson jetën parlamentare.

“Kemi arritur të draftojmë një dokument solid, nuk them që është bërë punë ideale, por do të na ndihmojë që mos të kemi pengesa në realizimin e mandatit tonë si deputetë”, shtoi Selmanaj.

Përkrahje po ashtu ofroi shefi i Grupit Parlamentar të Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës, Besnik Tahiri.

“Miratimi i kësaj rregullore është arritje e demokratizimit të Parlamentit, por njëkohësisht edhe forcimit të një mandati që na ka dhënë populli. Atë të mbikëqyrjes dhe rolit legjislativ dhe mbi të gjitha funksionalizimit të këtij Parlamenti”, tha ai.


Pas qëndrimeve në emër të grupeve parlamentare, deputetja e LVV-së, Doarsa Kica-Xhelili, kërkoi që të përfshihet edhe detyrimi për të votuar nga ana e deputetëve.

“Nuk duhet të jetë në diskrecion të deputetit që të zgjedh të votojë ose jo, por deputeti duhet të ketë obligim votimin”, theksoi ajo.

Në linjë të njëjtë u shfaq edhe deputeti i LDK-së, Driton Selamanaj, i cili, tha se të qëndrimi në Kuvend dhe mos marrja pjesë në votim është praktikë e mbrapsht.

“Përkundër që vij nga opozita dhe është instrument i opozitës që ne mos të votojmë dhe pengojmë pozitën, unë kam thënë se duhet të detyrohemi (të votojmë) sepse duhet të ketë karakter emancipues rregullorja. Ta ndalim këtë praktik të mbrapsht që është vendosur në Kuvend. Duhet të pajtohemi të gjithë, me qëndru në Kuvend dhe mos me marrë pjesë në votim është praktikë e mbrapsht. Nëse dëshiron të bllokosh kuorumin lëshoje seancën, por duhet të thënë se kjo praktikë është vendosur sa keni qenë ju në opozitë kryetar”, tha ai.

Ndërkohë, shefi i Grupit Parlamentar të PDK-së, Abelard Tahiri, shprehu dilemat e tij se në një pikë, rregullorja e re e Kuvendit mund të jetë në kundërshtim me Kushtetutën.

“Kam një çështje që mund të bie në kundërshtim me Kushtetutën dhe mund të jetë një lëshim që ka ndodhur. Nëse keni vëmendjen e keni nenin 94 tek mocioni i mosbesimit, këtu me rregulloren e re, me propozimin e 40 deputetëve mund të merret mocion mosbesimi për kryeministrin. Konsideroj se kjo është kundërshtim me nenin 100 të Kushtetutës. Aty parasheh mocion mosbesimi ndaj qeverisë dhe jo kryeministrit”, tha ai.

Vërejtje adresoi edhe deputeti i LDK-së, Kujtim Shala, madje propozoi që për rregulloren e re të Kuvendit të bëhet edhe një lexim i tretë.

“Prandaj është i nevojshëm edhe një lexim i tretë. Të ndjekej procedura dhe të shmangim kundërshtitë dhe kapërcejmë disa paqartësi”, nënvizoi Shala.

Pas miratimit të rregullores, Kuvendi mbylli punimet e seancës plenare, e njëjta do të vazhdojë nesër me pikat e tjera të rendit të ditës.

Lexo edhe

Video