​Kuvendi miraton në lexim të parë Projektligjin për mbrojtjen e ajrit nga ndotja

​Kuvendi miraton në lexim të parë Projektligjin për mbrojtjen e ajrit nga ndotja

Kuvendi i Kosovës ka miratuar në lexim të parë Projektligjin për mbrojtjen e ajrit nga ndotja. Përkrahje kësaj nisme ligjore i dhanë 74 deputetë nga të gjitha grupet parlamentare, përfshirë pozitën dhe opozita. I njëjti u konsiderua i rëndësishëm për ruajtjen e ajrit nga ndotja, shëndetin e njeriut dhe faunës natyrore.

Në arsyetimin e projektligjit, para deputetëve doli ministri i Mjedisit, Planifikimit Hapësinor dhe Infrastrukturës, Librun Aliu, i cili tregoi qëllimin e tij.

“Ky vendim për ndryshim të këtij ligji është marrë pas vlerësimit të përshtatshmërisë së legjislacionit të Kosovës me atë të BE-së. Hartimi i ligjit të ri për mbrojtjen e ajrit nga ndotja ka për qëllim të rregullojë dhe sigurojë të drejtën e qytetarëve për të jetuar në një mjedis me ajër të pastër, duke mbrojtur shëndetin e njeriut, faunën, florën dhe vlerat natyrore e kulturore të mjedisit nga ndotja e ajrit”, u shpreh ministri Aliu.

Nevojën e miratimit të këtij projektligji e arsyetoi edhe deputetja e Lëvizjes Vetëvendosje, Fitore Pacolli-Dalipi.

“Ndotja e ajrit është njëri nga shkaktarët kryesorë të vdekjeve të parakohshme, sëmundjeve të tjera, sulmeve në tru, sëmundjeve të mushkërive, kancerit dhe astmës. Përveç ndikimit në shëndetin e njeriut, ndotja e ajrit ka ndikime edhe në mjedis, vegjetacion dhe faunë”, tha ajo.


Përkrahje këtij projektligji i dha edhe Partia Demokratike e Kosovës.

“Në emër të Grupit Parlamentar mbështesim nismën ligjore për plotësim-ndryshimin, apo ligjin për mbrojtjen e ndotjes së ajrit. Në proces e sipër do të japim rekomandimet e nevojshme, veçanërisht tek pjesa e përmirësimit të cilësisë”, tha deputeti i PDK-së, Ferat Shala.

Ani pse shprehu përkrahje, deputeti i LDK-së, Besian Mustafa tha se nuk është i bindur që ky projektligj nuk bartë fare kosto financiare.

“LDK përkrah projektligjin për mbrojtjen e ajrit nga ndotja. Natyrisht siç deklaruan edhe kolegët më parë, ndotja e ajrit është njëri prej problemeve më akute të qytetarëve të Kosovës. Mirëpo ju bëj thirrje ministrisë së linjës t’i kushtojnë vëmendje kalkulimit të kostos financiare. Nuk jam i bindur që ky projektligj nuk bart fare kosto financiare”, tha ai.

Ndërsa, Pal Lekaj nga AAK tha se kontributin e tyre për këtë projektligji do ta japin në mes të dy leximeve.

“AAK e përkrah projektligj në shqyrtimi e parë për mbrojtjen e ajrit nga ndotja dhe kontributin tonë do ta japin mes dy leximeve”, tha Lekaj.

Lexo edhe

Video