​Kur duhet t’i thoni “jo” shefit tuaj?

​Kur duhet t’i thoni “jo” shefit tuaj?

Shumica e punonjësve përpiqen të jenë sa më të përshtatshëm kur bëhet fjalë për kërkesat nga shefat e tyre. Shumë prej tyre marrin përsipër punë shtesë dhe kryejnë detyra që nuk janë në përshkrimin e tyre të punës dhe madje do të ngarkohen më tepër se që duhet ndonjëherë duke mënjanuar jetën e tyre familjare. Por ka raste gjatë punës tuaj kur t’i thoni “jo” një shefi është thelbësore, veçanërisht nëse ai shef është bullizues.

Edhe pse ka raste që ju duhet t’i thoni jo shefit tuaj, ka mënyra që mund ta bëni këtë duke ruajtur profesionalizmin.  Ky artikull shtjellon se kur duhet t’i thoni jo shefit tuaj dhe si ta bëni këtë në një mënyrë profesionale dhe diplomatike.

Kur t’i thoni “jo” shefit?

Përpara se të përballeni me shefin tuaj, sigurohuni që ia vlenë të mbani një qëndrim rreth çështjes për të cilën doni të diskutoni. Për disa çështje thjesht duhet t’i lini gjërat të rrjedhin. Por ka raste të tjera kur nuk duhet të pranoni kurrë trajtimin e shefit tuaj ose të dorëzoheni ndaj kërkesave të tij.

Kur ju abuzojnë apo ju ngacmojnë

Ngacmimi apo bullizimi në vendin e punës është një çështje serioze. Asnjëherë mos pranoni abuzimin, ngacmimin seksual ose ngacmimin si “status quo”. Pavarësisht se sa shumë ju pëlqen, apo edhe keni nevojë për punën tuaj, mos sakrifikoni mirëqenien tuaj mendore ose fizike duke e lejuar veten të viktimizoheni. Thjesht nuk ia vlen.

Kur ata presin që ju të ngacmoni të tjerët

Disa punëdhënës krijojnë një atmosferë në punë ku ngacmimi në vendin e punës bëhet normë. Ata shpërblejnë punonjësit që shkelin të tjerët për të arritur në krye dhe anashkalojnë metodat e tyre për të arritur atje. Si rezultat, e gjithë fuqia punëtore fillon të ndjejë dëshirën për të përjashtuar të tjerët, sharjet dhe madje edhe ngacmimet fillojnë e konsiderohen si praktika të pranuara.

Si rezultat, punonjësit fillojnë të besojnë se për të pasur sukses në kompani, ata duhet të jenë të gatshëm t’i godasin të tjerëve pas shpine dhe të shpifin për të tjerët që u pengojnë. Mund të ketë gjithashtu një presion të jashtëzakonshëm për të marrë pjesë në këto aktivitete vetëm për të mos qenë viktima e radhës e ngacmimit në vendin e punës.

Vende të tilla pune gjithashtu priren të kenë një ose dy njerëz që gjithmonë duket se marrin peshën kryesore të sjelljes së keqe të të gjithëve.  Nëse shihni këtë lloj aktiviteti në vendin tuaj të punës, refuzoni të merrni pjesë. Po ashtu, kërkoni mënyra për të mbrojtur njerëzit që abuzohen.

Kur ju kërkojnë të thyeni ligjin


Çdo ditë në vendet e punës në të gjithë vendin, punonjësve u kërkohet të bëjnë gjëra që janë kundër ligjit. Këto aktivitete të paligjshme mund të përfshijnë gjëra të tilla si:

  • Falsifikimi i numrave
  • Mbifaturimi i një klienti
  • Pushimi nga puna në mënyrë të paligjshme

Kur ju kërkohet nga punëdhënësi juaj të shkelni ligjin, kjo ju vë në një situatë që do të humbni gjithsesi. Dhe pavarësisht se në cilën rrugë të shkoni, rruga nuk do të jetë e lehtë. Nga njëra anë, duke i thënë shefit tuaj “jo” mund t’ju pushojë nga puna. Por nga ana tjetër, pranimi i kërkesave ju vë në rrezik juve dhe ndoshta të tjerët.

Kur ju kërkojnë të bëni gjëra joetike

Kur shefi juaj ju kërkon të bëni diçka të paligjshme, të paktën keni ligjin në anën tuaj kur refuzoni. Jo vetëm që kanë më shumë gjasa të tërhiqen kur përballen me ligjshmërinë e situatës, por gjithashtu mund të duan të shmangin rrezikun që ju të bëheni një sinjalizues i aktivitetit të paligjshëm. Shumicën e kohës, nëse ju refuzoni edhe shefi juaj do të anulojë kërkesat e tyre.

Por të përballesh me një shef që të kërkon të bësh diçka joetike është pak më e ndërlikuar. Në shumicën e rasteve, shefave joetikë nuk u pëlqen ta shohin veten në pasqyrë. Pra, nuk do t’u pëlqejë kur ju tërhiqni vëmendjen për faktin se ajo që ata po bëjnë ose ju kërkojnë të bëni është e gabuar. Mund të të pushojnë edhe nga puna. Por kjo nuk do të thotë që ju nuk duhet të ngriheni për atë që besoni.

Bëni një bisedë me shefin tuaj për shqetësimet tuaja. Por shmangni akuzat ose reagimin e tepërt kur diskutoni këtë temë. Mos harroni, shefi juaj mund të mos e kuptojë se kërkesa e tyre kufizohet me të qenit joetike. Jepuni atyre mundësinë të bëjnë gjënë e duhur përpara se t’i ngrini shqetësimet tuaja.

Kur bëjnë kërkesa të paarsyeshme

Të gjithë ndonjëherë duhet të punojnë vonë. Dhe nuk është e pazakontë që punonjësit të punojnë në fundjavë. Por disa shefa janë jashtëzakonisht kërkues dhe të paarsyeshëm dhe i çojnë këto pritshmëri në një ekstrem. Për shembull:

Ata mund të kërkojnë që punonjësit të shpenzojnë orë të panumërta në një detyrë joserioze në kurriz të kohës së familjes.

Ata mund të kërkojnë që punonjësit të sakrifikojnë fundjavat dhe kohën e pushimeve për të treguar përkushtimin e tyre ndaj kompanisë. Ata madje mund të fajësojnë punonjësit që i shpenzojnë mbrëmjet vetëm për vete.

Në një moment, këto kërkesa joreale mund të fillojnë të ndihen dërrmuese dhe të bëjnë që një punonjës të ndihet se “mjaft është mjaft”. Nëse e gjeni veten në këtë lloj situate pune, me siguri do të digjeni nga presioni i vazhdueshëm dhe pasiguria se çfarë do të pritet nga ju më pas./ AkademiPune

Lexo edhe

Video