​Kovaçevski takohet me Blinken, diskutohet edhe për situatën në rajon

​Kovaçevski takohet me Blinken, diskutohet edhe për situatën në rajon

Kryeministri i Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski, në kuadër të vizitës së tij të punës në Uashington, është takuar me Sekretarin e Shtetit të SHBA-ve, Antoni Blinken. Siç bëhet e ditur, në këtë takim Kovaçevski dhe Blinken shkëmbyen mendime për marrëdhëniet dypalëshe ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe SHBA-ve, si dhe për situatën në rajon.

Në takim ku ishte i pranishëm edhe ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, kryeministri Kovaçevski vlerësoi se të dy vendet në vazhdimësi kultivojnë një dialog politik produktiv dhe se Maqedonia e Veriut mbetet partner strategjik i qëndrueshëm dhe aleat i dëshmuar i SHBA-ve.

“Dy vendet ndajnë lidhje të thella, të bazuara në respektin e ndërsjellë për vlerat demokratike dhe të drejtat e njeriut, dhe marrëdhënie të tilla do të vazhdojnë të zhvillohen me dinamikë edhe më të fuqishme”, thuhet në komunikatën qeveritare.

Sekretari amerikan i Shtetit Blinken në takim theksoi se SHBA e vlerëson kontributin e Republikës së Maqedonisë së Veriut në kontekst rajonal, por mbi të gjitha si aleate e fuqishme e NATO-s.

Sipas komunikatës, Blinken ka premtuar se SHBA do të vazhdojë mbështetjen për Maqedoninë e Veriut në hapat e saj të ardhshëm, duke vlerësuar vendimet e guximshme dhe të guximshme të marra nga Qeveria për të siguruar një të ardhme të begatë brenda BE-së dhe NATO-s.

“Blinken përcolli mbështetjen e fuqishme afatgjatë të presidentit Biden për rajonin dhe veçanërisht për Maqedoninë e Veriut, me shpresën se vendi do të përfitojë nga mundësitë që i ka përpara dhe në këtë drejtim, Sekretari i Shtetit theksoi se Shtetet e Bashkuara do të qëndrojnë fuqishëm me Maqedoninë e Veriut”, thuhet në komunikatë.

Kryeministri maqedonas theksoi se vendi i tij merr mbështetje të fuqishme dhe të vazhdueshme nga SHBA-të në arritjen e qëllimeve strategjike që nga shpallja e pavarësisë e deri më sot.


Kryeministri shprehu kënaqësinë e sinqertë për fillimin me sukses të Dialogut Strategjik me SHBA-të, i cili është një moment historik i ri në marrëdhëniet tona miqësore, duke përmirësuar marrëdhëniet reciproke politike, ekonomike dhe forma të tjera të dialogut, arsimore dhe kulturore.

Kovaçevski theksoi se ky dialog është në interes të dy vendeve për konkretizimin e bashkëpunimit në të gjitha sferat me interes të përbashkët.

Kryeministri Kovaçevski theksoi rëndësinë e mbështetjes së mëparshme të SHBA-ve për vazhdimin dhe intensifikimin e procesit reformues për demokratizimin e mëtejmë të shoqërisë sonë, sundimin e së drejtës, luftën kundër korrupsionit dhe krimit, që është një inkurajim i rëndësishëm në proces. negociatat e anëtarësimit për anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut në BE.

Në këtë drejtim u theksua mbështetja e plotë që Maqedonia e Veriut merr nga SHBA-të për të ndërmarrë hapat e ardhshëm në procesin e eurointegrimit të vendit.

Kreu i ekzekutivit maqedonas theksoi se reformat për sundimin e së drejtës dhe luftën kundër korrupsionit janë prioritetet më të larta. Kryeministri theksoi se Qeveria e Maqedonisë së Veriut vlerëson lartë mbështetjen amerikane për zhvillimin e strategjive kundër korrupsionit për secilin vend nga Ballkani Perëndimor, përfshirë Republikën e Maqedonisë së Veriut, në mbështetje të strategjive nacionale kundër korrupsionit që kanë është krijuar në shumë fusha.

Në takim, Kovaçevski theksoi se institucionet demokratike të Maqedonisë së Veriut, demokracia gjithëpërfshirëse dhe multietnike janë një stimul për vendet e Ballkanit Perëndimor dhe i tregojnë rajonit se demokracia ushqen kushtet e nevojshme për të promovuar siguri dhe prosperitet të pandërprerë.

Mbështetja nga SHBA-të vazhdon edhe në periudhën e ardhshme, sepse është e një rëndësie të madhe për stabilitetin dhe prosperitetin e Maqedonisë së Veriut, por edhe të rajonit.

Lexo edhe

Video