​Komiteti Olimpik Ndërkombëtar rekomandon që atletët nga Rusia dhe Bjellorusia të përjashtohen nga të gjitha garat

​Komiteti Olimpik Ndërkombëtar rekomandon që atletët nga Rusia dhe Bjellorusia të përjashtohen nga të gjitha garat

Pas ngjarjeve të fundit në Ukrainë, Komiteti Olimpik Ndërkombëtar u ka rekomanduar sot të gjitha Federatave Sportive Ndërkombëtare dhe organizatorëve të ngjarjeve sportive, të mos ftojnë ose lejojnë sportistët dhe zyrtarët e Rusisë dhe Bjellorusisë në garat ndërkombëtare.

Bordi Ekzekutiv i Komitetit Olimpik Ndërkombëtar diskutoi sërish sot dilemën me të cilën po përballet Lëvizja Olimpike pas shkeljes së armëpushimit olimpik nga qeveria ruse dhe qeveria e Bjellorusisë.

“Lëvizja Olimpike është e bashkuar në misionin e saj për të kontribuar për paqen përmes sportit dhe për të bashkuar botën në konkurrencë paqësore përtej të gjitha mosmarrëveshjeve politike. Lojërat Olimpike, Lojërat Paralimpike, Kampionati Botëror dhe Kupat e Botës dhe shumë ngjarje të tjera sportive bashkojnë atletët e vendeve që janë në konfrontim dhe ndonjëherë edhe në luftë”, thuhet në reagimin e Komitetit Olimpik Ndërkombëtar.

“Në të njëjtën kohë, Lëvizja Olimpike është e bashkuar në kuptimin e saj të drejtësisë për të mos ndëshkuar atletët për vendimet e qeverisë së tyre nëse ata nuk marrin pjesë aktive në to. Ne jemi të përkushtuar për gara të ndershme për të gjithë pa asnjë diskriminim. Megjithatë, lufta aktuale në Ukrainë e vendos Lëvizjen Olimpike në një dilemë. Ndërsa atletët nga Rusia dhe Bjellorusia do të mund të vazhdojnë të marrin pjesë në ngjarje sportive, shumë atletë nga Ukraina janë të penguar ta bëjnë këtë për shkak të sulmit ndaj vendit të tyre.


Kjo është një dilemë që nuk mund të zgjidhet. Prandaj, KZ i IOC ka shqyrtuar me kujdes situatën ka nxjerrë rezolutën e mëposhtme:

1 Për të mbrojtur integritetin e garave sportive globale dhe për sigurinë e të gjithë pjesëmarrësve, IOC EB rekomandon që Federatat Ndërkombëtare të Sporteve dhe organizatorët e ngjarjeve sportive të mos ftojnë ose lejojnë pjesëmarrjen e atletëve dhe zyrtarëve rusë dhe bjellorusë në garat ndërkombëtare.

2 Kudo që kjo nuk është e mundur brenda një njoftimi të shkurtër për arsye organizative ose ligjore, IOC EB i kërkon fuqimisht Federatave Ndërkombëtare të Sporteve dhe organizatorëve të ngjarjeve sportive në mbarë botën që të bëjnë gjithçka në fuqinë e tyre për të siguruar që asnjë atlet ose zyrtar sportiv nga Rusia ose Bjellorusia të mos lejohet të marrë pjesë nën emrin e Rusisë ose Bjellorusisë. Shtetasit rusë ose bjellorusë, qofshin si individë apo ekipe, duhet të pranohen vetëm si atletë neutralë ose skuadra neutrale. Nuk duhet të shfaqen simbole, ngjyra, flamuj apo himne kombëtare.

3 Kudo që, në rrethana shumë ekstreme, edhe kjo nuk është e mundur në një njoftim të shkurtër për arsye organizative ose ligjore, KZ i IOC ia lë organizatës përkatëse të gjejë mënyrën e vet për të adresuar në mënyrë efektive dilemën e përshkruar më sipër.

Lexo edhe

Video