​Koha kur ndalohej alkooli në SHBA

​Koha kur ndalohej alkooli në SHBA

100 vjet më parë, më 23 nëntor 1921, një vit e 10 muaj pas miratimit të amendamentit 18 të Kushtetutës së SHBA-së që ndalonte përdorimin e pijeve alkoolike, presidenti Warren Harding nënshkroi një projektligj me të cilin iu dha fund përdorimit të ligjshëm të alkoolit nga amerikanët.

Ligji kishte për qëllim të mbyllte tregun, që po rritej me shpejtësi, të kurave gjoja mjekësore me përmbajtje të lartë alkooli.


Disa prej të ashtuquajturave kura shiteshin dhe bliheshin si pije alkoolike. Ligji i ri u mohonte mjekëve edhe të drejtën që të jepnin receta për birrë për qëllime mjekësore.

Ndalimi kushtetor i pijeve alkoolike në SHBA mbeti në fuqi deri më 5 dhjetor 1933, kur shtetet ratifikuan amendamentin 21, i cili shfuqizoi amendamentin 18 të Kushtetutës amerikane.

Që prej atëherë, jo vetëm alkooli për qëllime mjekësor, por edhe pijet alkoolike të të gjitha llojeve u bënë përsëri të ligjshme në Shtetet e Bashkuara.

Lexo edhe

Video

error: