​Këto janë mënyrat më të këqija për të kërkuar rritje të pagës

​Këto janë mënyrat më të këqija për të kërkuar rritje të pagës

Të kërkosh një rritje page nuk është asnjëherë një veprim i lehtë. Ju nuk dëshironi të dukeni si të pangopur për punëdhënësin tuaj. Por në të njëjtën kohë ju keni bërë hulumtimet që u janë nevojitur dhe e dini se çfarë meritoni dhe besoni se jeni një aset që duhet kompensuar në përputhje me rrethanat.

Para se të flisni me shefin tuaj, sigurohuni që të shmangni këto situata të mëposhtme. Ato mund të fundosin çdo shans që ju mundëson juve të keni një rritje të pagës.

  1. Të thuash se e ke të vështirë të sigurosh bukën e gojës

Ka disa të vërteta që duhet t’i pranoni, dhe një prej tyre është kjo – problemet tuaja personale me paratë janë problemet tuaja. Kur nënshkruat kontratën ju e pranuat rrogën. Ngecja në faturat tuaja është një arsye për të kërkuar një rritje, por kjo nuk është arsyeja që duhet t’ia thoni punëdhënësit.

Ju duhet të justifikoni rritjen tuaj  duke u mbështetur në punën dhe kontributin që jepni në pozitën që mbani. Kur një menaxher raporton nuk mund të kërkojë rritje me një arsyetim “Epo, qiraja e Jane sapo u rrit dhe ajo gjithashtu i detyrohet taksave të saj” nuk do të jetë një arsyetim i duhur për rritjen e pagës. Në vend të kësaj, paraqisni rastin tuaj në një mënyrë të mirëhulumtuar dhe të menduar, duke shpjeguar pse meritoni një rritje page të bazuar në merita dhe punë të palodhur.

  • Kritikat për ndonjë prej kolegëve tuaj

Vënia në pah të probleme ekipore nuk do të ju bëjë të fitoni më shumë para. Nëse shefi juaj është i mirë, ai ose ajo tashmë do t’i dijë problemet e mëdha me stafin që nuk performon mirë. Çështje të tjera mund të ngrihen gjatë sesioneve tuaja të zakonshme në takime përballë ose në takime me ekipin. Nëse përdorni performancën e dobët të kolegëve tuaj si një arsye për të marrë më shumë para, do të dukeni si mercenar.

Sigurisht ju mund të keni kryer edhe punët e një kolegu dembel duke korrigjuar gabimet, por ka një mënyrë për ta përmendur këtë pa hedhur askënd në shënjestër. Ju duhet të fokusoheni në atë se keni marrë më shumë përgjegjësi, keni punuar me orë më të gjata dhe keni kursyer paratë e kompanisë duke shmangut gabimet. Por bëjeni pa thënë: “Egzoni vonohet vazhdimisht dhe unë duhet ta mbuloj gjithmonë”.

  • Të pyesësh kur shefi dhe të gjithë të tjerët janë jashtëzakonisht të zënë

Koha është gjithçka, dhe ndoshta koha më e keqe për ta ngritur këtë është kur të gjithë po përpiqen të përmbushin një afat të caktuar. Pavarësisht nëse është prapa banakut të një restoranti të ushqimit të shpejtë, ose gjatë një hapi të madh për biznes të ri, të kërkosh më shumë para në këtë kohë do t’ju dëmtojë në disa mënyra.

Së pari, ju bën të dukeni egoist; të gjithë po nxitojnë përreth, dhe ju dëshironi që shefi të ndalet dhe të fokusohet tek ju. Së dyti, të bën të dukesh i pavëmendshëm; tani nuk është koha, a nuk e shihni se sa të zënë janë të gjithë? Së treti, ju bën të dukeni sikur po përpiqeni të përfitoni nga situata. Shefi nuk do t’ju vlerësojë duke u përpjekur të negocioni me nguti një rritje page gjatë një krize. Pra, tërhiquni dhe prisni kohën tuaj. Gjërat do të qetësohen dhe më pas mund të godisni.

  • Ta filloni bisedën në një situatë të papritur

Kur jeni duke iniciuar temën e një ngritjeje dhe/ose promovimi, ju po bëni një kërkesë që ka pasoja. Shefi juaj duhet të ekzaminojë numrat, të shikojë performancën dhe mesataret e pagave dhe të marrë parasysh buxhetin për departamentin. Dhe shefi zakonisht duhet të marrë miratimin nga njerëzit e tjerë në kompani. E gjithë kjo është shumë zyrtare.

Pra ta hapësh këtë temë gjatë një takimi të rastësishëm në ashensor është një gabim i madh. Shefi juaj do të befasohet dhe madje mund të ndihet i kërcënuar ose i bllokuar. Ata nuk do të jenë në gjendje t’ju japin një përgjigje gjithsesi. Programoni një kohë për një takim, të paktën 30 minuta, dhe paralajmëroni shefin paraprakisht se dëshironi të flisni për të ardhmen tuaj në kompani. Ju nuk duhet të thoni drejtpërdrejt “Unë dua të flas për një rritje të pagës” – nëse shefi është intuitiv, ai ose ajo do të dijë se për çfarë bëhet fjalë në këtë takim.


  • Shumë biseda rreth temave të ndryshme

Një shaka e vogël miqësore përpara se të hapni temën e rritjes suaj është në rregull. Në fakt, është e sjellshme dhe e pritshme, dhe vendos një ton miqësor. Megjithatë, nëse përshkoni për 15 minuta tema që janë krejtësisht të palidhura, ju vetëm do ta frustroni shefin tuaj. Ai ose e ka parasysh se pse jeni në zyre dhe dëshiron të fillojë bisedën.

Me shumë mundësi, pas pesë minutash bisedë për motin, lojën e topit, familjen dhe planet për fundjavën, do t’ju kërkohet të dilni në temë. Por deri në atë kohë, ju tashmë e keni treguar veten të jeni më pak se efikas dhe kjo ju vë në një pozicion dobësie.

  • Sulmi me ultimatume

“Nëse nuk marr një rritje page, do ta lë punën ose nuk do ta përfundoj këtë projekt. Është shumë e thjeshtë”. Sa herë ju kanë thënë njerëzit se do t’ia thonë këtë shefit? Sa herë e keni menduar vetë? Sigurisht, është natyra njerëzore të dëshirojë kompensim të drejtë dhe ne të gjithë shpresojmë të vlerësohemi aq shumë sa njerëzit të bëjnë gjithçka për të mos na humbur. Fatkeqësisht, jeta nuk është kështu.

Ultimatumet nuk janë zgjidhja, sepse një nga tre gjërat do të ndodhë. Së pari, do të merrni rritjen tuaj, por do të njolloseni si i vështirë dhe egoist. Së dyti, do t’ju thuhet jo dhe do të kuptoni se në fund të fundit nuk mund të hiqni dorë. Tani ata e dinë që ju nuk do të hiqni dorë nëse nuk merrni atë që dëshironi. Së treti, ju thuhet jo dhe duhet të hiqni dorë për të shpëtuar fytyrën. A jeni gati për këtë?

Një mënyrë për të kapërcyer ultimatumin është të vini te shefi me një ofertë pune me pagesë më të lartë nga një firmë tjetër. Pastaj, është një negociatë biznesi. Mund të thuash se do të preferonit të qëndronit, por kjo ofertë ju jep më shumë para dhe mund t’ju duhet ta zgjedhni atë. Në këtë rast, shumica e punëdhënësve, nëse ju vlerësojnë, do të përputhen me ofertën. Ata ju shohin si të kërkuar dhe kjo ju vë në një dritë pozitive.

  • Duke u bërë shumë emocional

Zemërimi. Lotët. Xhelozia. Mosbesimi. Emocionet mund të rriten kur besoni se po prekni fundin. Megjithatë, është joprofesionale të shkarkosh gjendjen tënde emocionale te punëdhënësi. Ju mund të ndjeni se nuk jeni duke u vlerësuar për gjithçka që keni bërë për kompaninë ose mund të ju duket se keni ngecur prapa me faturat tuaja, me shpenzime të reja që do të vijnë në të ardhmen.

Mund të jetë e vështirë t’i maskoni këto emocione kur jeni të stresuar. Por është e rëndësishme t’i merrni këto nën kontroll përpara se të kërkoni një rritje. Nxirrni së pari emocionet përpara se të vini në punë. Nëse keni nevojë të qani, bëjeni. Nëse jeni të zemëruar, gjeni një mënyrë për të çliruar tensionin. Ju duhet të keni një kokë të qetë dhe të qartë përpara se të flisni për para.

  • Të drejtën e aktrimit

Krahët e kryqëzuara. Vetullat e ngrysura. Duke marrë frymë vështirë përmes hundës. Të veprosh në këtë mënyrë nuk të bën asnjë favor. Ju do të dukeni si një person i llastuar dhe nëse nuk mund të mbështesni të gjitha pretendimet tuaja, do të dukeni edhe budalla. Mos hyni në zyrën e shefit tuaj duke u ndjerë i zemëruar dhe i mashtruar. Në vend të kësaj, qetësohuni dhe përgatituni. Shkruani të gjitha arsyet e matshme që ju meritoni një rritje dhe jepini shefit arsyet që i nevojiten për tua siguruar rritjen e pagës. Tregohuni i sjellshëm. Tregohu vetvetja. Dhe mos prisni asgjë.

  • Bërja e kërkesave kur kompania është në telashe

Nëse biznesi ka rënë në kohë vërtet të vështira financiare dhe udhëheqësve u është dashur të bëjnë shkurtime të konsiderueshme ose në rast se kompania është pranë falimentimit dhe nëse ju vendosni se kjo është koha më e mirë për të kërkuar një rritje page, thjesht po i tregoni menaxhmentit të lartë se jeni plotësisht i shurdhër. Nëse i keni mbijetuar shkurtimeve, ndoshta duhet të jeni mirënjohës që jeni ende në listën e pagave.

Një kompani mund të përballet gjithashtu me probleme jofinanciare – dhe ju gjithashtu duhet të tërhiqeni nga çdo lloj negocimi pagash derisa këto ujëra të stuhishme të qetësohen. Një skandal i marrëdhënieve me publikun, për shembull, do ta bëjë kompaninë të ndihet në panik. Askush nuk do t’i japë vëmendje shqetësimeve tuaja të pagave kur kompania po përballet me halle më të mwdha. Përsëri, e vetmja gjë për të cilën menaxhmenti do të shqetësohet është mbajtja e balancit të kompanisë.

Ju e dini kur kompania nuk po ecën mirë. Bëni atë që mundeni për të ndihmuar dhe bëjeni me energji pozitive Pastaj, kur gjithçka të zgjidhet, do të keni më shumë mundësi për diskutimin e pagës suaj./ AkademiPune

Lexo edhe

Video