​Java Botërore e Hapësirës

​Java Botërore e Hapësirës

Evolucioni i Javës Botërore të Hapësirës u vu në lëvizje në vitin 1980 kur Shoqata Botërore e Javës së Hapësirës (W.S.W.A.) filloi organizimin e një ngjarjeje relativisht të vogël hapësinore të quajtur Java e Hapësirës, ​​e cila paraqiste festimin e uljes së parë në Hënë çdo 16-24 korrik.

Në vitin 1981, W.S.W.A. krijoi “Seli Kombëtare të Javës së Hapësirës” për të koordinuar një festë kombëtare në Shtetet e Bashkuara. Deri në vitin 1999, SpaceWeek kishte arritur në mbi 15 vende.

Për më tepër, në të njëjtin vit, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara shpalli Java Botërore të Hapësirës të mbahej çdo vit nga 4 deri më 10 tetor. Festimi i parë u krye në vitin 2000, me W.S.W.A. si koordinator global i eventit.

Sot, W.S.W.A. mbikëqyr një ekip ndërkombëtar të koordinatorëve kombëtarë që organizojnë ngjarje brenda vendeve të tyre.


W.S.W.A. synon të ndriçojë njerëzit për përfitimet e hapësirës dhe të ndërtojë interesin e tyre përmes pjesëmarrjes, duke përdorur Javën Botërore të Hapësirës si pjesë të kurorës.

Organizata vazhdon të rrisë madhësinë dhe ndikimin e festës. Përpjekjet e tyre realizohen pasi Java Botërore e Hapësirës aktualisht festohet në mbi 90 vende, duke e bërë atë ngjarjen më të gjerë hapësinore.

Ngjarjet e Javës Botërore të Hapësirës zakonisht përfshijnë aktivitete shkollore, ekspozita, raste qeveritare dhe ushtrime speciale në planetaria.

Kjo ditë u shpall përmes rezolutë së 6 dhjetorit 1999 nga Asambleja e Përgjithshme e OKB-së, ​​për të shënuar kontributet e shkencës dhe teknologjisë së hapësirës në përmirësimin e gjendjes njerëzore.

Lexo edhe

Video