​Itali, situatë e rëndë në rajonin e Emilia Romagna

​Itali, situatë e rëndë në rajonin e Emilia Romagna

Rajoni verilindor i Emilia Romagna në Itali mbetet në gjendje të rëndë edhe sot (e premte) pasi përmbytjet vdekjeprurëse të kësaj jave morën të paktën 13 jetë.

Edhe pse ujërat e përmbytjeve po bien ngadalë në shumë zona, rreziku i rrëshqitjeve të dheut mbetet i lartë, thonë ekspertët.


Agjencia italiane e lajmeve ANSA raporton se mbi 10,000 njerëz nuk janë në gjendje të hyjnë në shtëpitë e tyre dhe rreth 27,000 nuk kanë energji elektrike. Dëmi i shkaktuar nga moti ekstrem shkon në shumë miliarda euro.

Qeveria e kryeministres Giorgia Meloni është vendosur të shpallë një gjendje fatkeqësie dhe do të kërkojë para hua nga Fondi Evropian i Solidaritetit për të përballuar emergjencën.

Ekspertët kanë lidhur reshjet e rrëmbyeshme pas përmbytjeve me krizën klimatike, me deri në 500 mm – gjysma e reshjeve mesatare vjetore – që bien në 36 orë në disa vende dhe të gjithë lumenjtë në rajon kanë dalë nga shtarti.

Lexo edhe

Video