​Finlanda dhe Suedia së shpejti mund të anëtarësohen në NATO

​Finlanda dhe Suedia së shpejti mund të anëtarësohen në NATO

Finlanda dhe Suedia së shpejti mund t’i bashkohen NATO-s, lëvizje që ka të ngjarë të zemërojnë Moskën dhe që zyrtarët thonë se do të nënvizonin më tej gabimin strategjik të Rusisë në pushtimin e Ukrainës.

Zyrtarët e NATO-s i thanë CNN se diskutimet rreth anëtarësimit të Suedisë dhe Finlandës në bllok janë bërë jashtëzakonisht serioze që nga pushtimi i Rusisë.


Zyrtarë të lartë të Departamentit të Shtetit të SHBA-së thanë se çështja u ngrit edhe në takimin e jashtëm të NATO-s të kësaj jave, ku morën pjesë ministrat e jashtëm nga Stokholmi dhe Helsinki.

Zyrtarët thanë se diskutimet nënvizojnë shkallën në të cilën pushtimi i presidentit rus Vladimir Putin ka shërbyer vetëm për të rigjallëruar dhe bashkuar aleancën e NATO-s – pikërisht e kundërta e qëllimeve të deklaruara të Putinit përpara fillimit të luftës.

Presidenti rus kishte kërkuar që NATO të ndalonte zgjerimin në lindje dhe pranimin e anëtarëve të rinj, duke akuzuar bllokun për kërcënimin e sigurisë ruse. Në vend të kësaj, NATO ka rritur mbështetjen e saj për Ukrainën dhe po përgatitet të mirëpresë anëtarët e rinj.

Lexo edhe

Video

1 Koment

Komentet janë të mbyllura.