​Errësira e shkaktuar nga asteroidi vrasës i dinozaurëve kishte shuar jetën në Tokë për 9 muaj

​Errësira e shkaktuar nga asteroidi vrasës i dinozaurëve kishte shuar jetën në Tokë për 9 muaj

Pas goditjes së asteroidit që zhduku dinozaurët, pjesë të planetit ishin zhytur në errësirë.

Vitet pas goditjes së asteroidit që zhduku dinozaurët jo-zogj ishin kohë të errëta – fjalë për fjalë. Bloza nga zjarret e furishme mbushi qiellin dhe bllokoi diellin, duke kontribuar drejtpërdrejt në valën e zhdukjeve që pasoi, ka zbuluar një studim i ri.

Pas goditjes së asteroidit, rreth 66 milionë vjet më parë, kataklizma kishte shuar shumë forma të jetës në çast. Por ndikimi shkaktoi gjithashtu ndryshime mjedisore që çuan në zhdukje masive që ndodhën me kalimin e kohës. Një shkaktar i tillë i zhdukjes mund të ketë qenë retë e dendura të hirit dhe grimcave që derdhen në atmosferë dhe u përhapën në planet, të cilat do të kishin mbështjellë pjesë të Tokës në errësirë ​​që mund të kishte vazhduar deri në dy vjet.

Gjatë asaj kohe, fotosinteza do të kishte dështuar, duke çuar në kolapsin e ekosistemit. Dhe edhe pasi u kthye rrezet e diellit, kjo rënie mund të kishte vazhduar për dekada të tjera, sipas hulumtimit të paraqitur më 16 dhjetor në takimin vjetor të Unionit Gjeofizik Amerikan (AGU), të mbajtur në New Orleans dhe në internet.

Periudha e Kretakut (145 milionë deri në 66 milionë vjet më parë) përfundoi me një zhurmë kur një asteroid që udhëtonte me rreth 43.000 km në orë u përplas në Tokë. Ai kishte një diametër rreth 12 kilometra dhe la pas një mbresë të njohur si krateri Chicxulub, i cili shtrihet nën ujë në Gjirin e Meksikës pranë Gadishullit Jukatan dhe përfshin të paktën 150 km në diametër. Ndikimi përfundimisht zhduku të paktën 75% të jetës në Tokë, duke përfshirë të gjithë dinozaurët jo-zogjtë (linja që prodhoi zogj modernë është e vetmja degë e pemës familjare të dinozaurëve që përballoi zhdukjen).

Retë e gurëve të pluhurosur dhe acidit sulfurik nga përplasja do të kishin errësuar qiejt, do të kishin ftohur temperaturat globale, do të prodhonin shi acid dhe do të ndiznin zjarre, raportoi Live Science. Shkencëtarët propozuan për herë të parë “skenarin e dimrit bërthamor” post-asteroid në vitet 1980; Kjo hipotezë sugjeroi se errësira luajti një rol në zhdukjet masive pas ndikimit të Kretakut, tha Peter Roopnarine, një kurator i gjeologjisë në Departamentin e Zoologjisë dhe Gjeologjisë Jovertebrore në Akademinë e Shkencave të Kalifornisë dhe një prezantues në takimin e AGU.

Sidoqoftë, vetëm në dekadën e fundit studiuesit zhvilluan modele që tregojnë se si ajo errësirë ​​mund të ketë ndikuar në jetën, tha Roopnarine për Live Science në një email.


“Mendimi i zakonshëm tani është se zjarret globale do të kishin qenë burimi kryesor i blozës së imët që do të ishte pezulluar në atmosferën e sipërme,” tha Roopnarine. “Përqendrimi i blozës brenda disa ditëve deri në javët e para të zjarreve do të kishte qenë mjaft i lartë për të reduktuar sasinë e dritës së Diellit në një nivel mjaft të ulët për të parandaluar fotosintezën.”

Sapo ekosistemi të ketë mbërritur në këtë pikë, ai ka rindërtuar komunitetet ekologjike që kishin ekzistuar në kohën e goditjes së asteroidit. Ata përdorën 300 lloje të njohura nga Formacioni i Përroit të Ferrit, një hapësirë ​​e pasur me fosile me argjilë dhe gur ranor që daton në pjesën e fundit të Kretakut dhe shtrihet në pjesë të Montana, Dakota e Veriut, Dakota e Jugut dhe Wyoming.

“Ne u fokusuam në atë rajon sepse të dhënat fosile janë kampionuar mirë dhe mirëkuptuar ekologjikisht, kështu që ne mund të rindërtonim paleokomunitetin në mënyrë të besueshme,” tha Roopnarine.

Ata më pas krijuan simulime që i ekspozuan komunitetet e tyre ndaj periudhave të errësirës që zgjasin nga 100 deri në 700 ditë, për të parë se cilat intervale do të prodhonin shkallën e zhdukjes së vertebrorëve që u ruajt në të dhënat fosile – rreth 73%, sipas prezantimit. Fillimi i errësirës pas goditjes do të kishte qenë i shpejtë, duke arritur maksimumin e tij në vetëm disa javë, tha Roopnarine në email.

Studiuesit zbuluan se ekosistemet mund të rikuperohen pas një periudhe errësire që zgjati deri në 150 ditë. Por pas 200 ditësh, i njëjti komunitet arriti një pikë kritike, ku “disa specie u zhdukën dhe modelet e dominimit u zhvendosën”, raportuan shkencëtarët.

Në simulimet ku errësira zgjati për kohëzgjatjen maksimale, shuarjet u rritën në mënyrë dramatike. Gjatë një intervali të errësirës prej 650 deri në 700 ditë, nivelet e zhdukjes arritën në 65% në 81%, duke sugjeruar që komunitetet e Hell Creek përjetuan rreth dy vjet errësirë, sipas modeleve.

“Kushtet ndryshonin në të gjithë globin për shkak të rrjedhës atmosferike dhe ndryshimit të temperaturës, por ne vlerësuam se errësira mund të kishte vazhduar në zonën e Hell Creek deri në dy vjet,” tha Roopnarine, duke shtuar se këto gjetje janë paraprake dhe sapo një ekosistem arriti atë pikë kthese, ai eventualisht mund të rikthehet me një shpërndarje të re të specieve; megjithatë, ai proces do të kishte marrë dekada, zbuluan studiuesit.

Stimulimet e zgjatura të komuniteteve të Hell Creek që u errësuan për 700 ditë treguan se pasi u hoq errësira, u deshën 40 vjet që kushtet në ekosistem të fillonin të rimëkëmbeshin, raportuan shkencëtarët në konferencë.

Lexo edhe

Video