​Emmerson: Nuk ka dëshmitarë dhe prova kundër Veselit

Mbrojtja e Kadri Veselit në deklaratën hyrëse theksoi se Prokuroria nuk ka asnjë provë që Veseli ka kryer ndonjë nga krimet e pretenduara apo se ka qenë në dijeni për kryerjen e tyre.

Gjatë fjalës së tij para trupit gjykues në Hagë, avokati i Veselit, Ben Emmerson tha se Kadri Veseli në nëntor të vitit 1998 Veseli u emërua si shef zbulimi dhe klienti i tij ishte i fokusuar në lidhjet e mbajtura me aparatin informativ të Shqipërisë dhe disa shteteve të NATO-s në pritje të asaj që pritej të vinte, përkatësisht fushata e bombardimeve.

Sipas tij, pasi u emërua si shefi i zbulimit, Kadri Veseli ishte larguar nga Kosova për të kryer rolin e tij.

Sipas mbrojtjes së Veselit, Ben Emmerson funksioni i Veselit nuk kishte të bënte fare me gjetjen e kolaboracionistëve.

Ai tha se Veseli si shef zbulimi nuk ishte i vendosur në malet e Berishës siç pretendon ZPS-ja.

“Funksioni i tij nuk kishte të bënte fare me zbulimin e brendshëm apo me gjetjen e kolaboracionistëve, siç e thash fokusi i tij ishte thuajse tërësisht në mbajtje në lidhje me organizatat e huaja informative dhe prandaj ai ishte i vendosur jashtë Kosovës për një periudhë pothuajse 6 mujore që nga emërimi i tij si shef zbulimi në shtabin e përgjithshëm deri në fillimin e fushatës së bombardimit të NATO që filloi në mars të vitit 99’të. Pra, ai nuk ishte i vendosur siç nënkupto prokuroria në malet e Berishës gjatë kësaj periudhe kritike ai i fokusuar dhe vendosur jashtë Kosovës për të dhënë kontribut jetik dhe të rëndësishëm për luftën”, tha Emmerson.

Avokati Emmerson u shpreh se asnjë person nuk e ka parë Kadri Veseli të bënte diçka të papërshtatshme.

Madje ai përmendi edhe një rast me të cilat do të afrohej pretendimet e Prokurorisë, por që më pas siç tha mbrojtja e Veselit, doli se e kishte identifikuar gabimisht klientin e tij.


“Asnjë person i vetëm nga ata të cilët propozojnë ta thërrasin këtu e kanë parë ndonjëherë Kadri Veselin të bënte diçka qoftë e diçka pakëz të papërshtatshme”, vijoi ai.

Mbrojtja e Veselit, Ben Emmerson u shpreh se nuk ka asnjë provë që Veseli si shef i zbulimit ka autorizuar apo ka nxitur ndonjë krim apo politik kriminale

“Nuk ka asnjë provë që ai të ketë autorizuar apo nxitur ndonjë krim apo politikë kriminale që ai të ketë marr ndonjëherë në cilësinë si shef i zbulimit, ndonjë raportim të ndonjë krimi të kryer apo që të ketë luajtur ndonjëherë çfarëdo lloj roli në ngjarjet që kanë çuar në kryerjen e ndonjë krimi. Pra nuk ka asnjë provë për këto pika fare. Ashtu sikurse nuk ka asnjë provë që ai të mos ketë marr hapa brenda objektit të mandatit që i është dhënë atij për t’i parandaluar ndonjë krim apo për të ndëshkuar personat e përgjegjshëm”, tha ai.

Tutje, gjatë deklaratës së tij para trupit gjykues Emmerson deklaroi se nuk ka asnjë provë shkresore që ka lidhje me Kadri Veselin.

Mbrojtja e Veselit hodhi poshtë pretendimet e ZPS-së se kishte një politikë për përndjekjen kundër LDK-së, duke thënë se asnjëherë nuk ka pas një politikë të tillë.

Sipas tij, shumica e mbështetësve të UÇK-së ishin në fakt të LDK-së.

Mbrojtësi i Kadri Veseli u shpreh se prokuroria nuk ka nxjerr asnjë provë që e lidh Veselin me krimet e pretenduara apo ndërmarrjen e pretenduar kriminale.

Gjatë ditës së djeshme ish-kryeparlamentari i Kosovës, Kadri Veseli u deklarua edhe njëherë i pafajshëm për akuzat e ngritura ndaj tij nga ZPS-së. Veseli bashkë me ish-krerët tjerë të UÇK-së, Hashim Thaçi, Rexhep Selimin e Jakup Krasniqi që nga nëntori i vitit 2020 janë në paraburgim në Hagë.

Lexo edhe

Video