​Dita Ndërkombëtare e ndërgjegjësimit ndaj minave

​Dita Ndërkombëtare e ndërgjegjësimit ndaj minave

Sot është Dita Ndërkombëtare për Ndërgjegjësimin ndaj minave. OKB-ja vlerëson se deri në 20 mijë njerëz humbin jetën ose gjymtohen çdo vit nga minat tokësore dhe thotë se të paktën një e pesta e viktimave janë fëmijë.

Më 8 dhjetor 2005, Asambleja e Përgjithshme deklaroi se 4 prilli i çdo viti do të respektohet si Dita Ndërkombëtare për Ndërgjegjësimin e Minave dhe Ndihmën në Veprimin ndaj Minave.


Në këtë “Ditë Ndërkombëtare të Ndërgjegjësimit ndaj Minave’, edhe një herë konfirmohet angazhimi për çrrënjosjen e dëmit të tmerrshëm të shkaktuar nga minat si dhe për të qenë afër atyre që janë të prekur nga shpërthimi i tyre.

Sipas OKB-së, vendet më të prekura nga minat janë Angola, Kamboxhia, Afganistani dhe Bosnjë-Hercegovina.

Lexo edhe

Video