​Dita Botërore e Metrologjisë

​Dita Botërore e Metrologjisë

Sot shënohet Dita Botërore e Metrologjisë, në të cilën ditë shënohet përvjetori i nënshkrimit të Konventës së Metrit.

Në vitin 1875, në Paris u mbajt një konferencë diplomatike për metrin, ku 17 qeveri shtetesh, nënshkruan traktatin e Konventës së Metrit.


Nënshkruesit e kësaj Konvente vendosen të krijojnë dhe financojnë një institut të përhershëm shkencor me emrin “Byroja Ndërkombëtare e Peshave dhe Matjeve”, që shkurtimisht njihet BIPM.

Në Kosovë nuk është paraparë ndonjë aktivitet me rastin e kësaj dite.

Lexo edhe

Video