​Dita Botërore e Habitateve

​Dita Botërore e Habitateve

Në rezolutën e 17 dhjetorit 1985, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara vendosi të hënën e parë të tetorit, çdo vit, Ditën Botërore të Habitatit.

Çdo tetor, UN-Habitat dhe partnerët organizojnë një muaj aktivitetesh, ngjarjesh dhe diskutimesh mbi qëndrueshmërinë urbane. Këtë vit, Tetori Urban hapet me Ditën Botërore të Habitatit më 4 tetor.

Qëllimi i Ditës Botërore të Habitatit është të reflektojë mbi gjendjen e qyteteve dhe mbi të drejtën themelore të të gjithëve për strehim adekuat. Kjo ditë synon gjithashtu t’i kujtojë botës se ne të gjithë kemi fuqinë dhe përgjegjësinë për të formuar të ardhmen e qyteteve dhe qytezave tona.

Tema e Ditës Botërore të Habitatit këtë vit është “Përshpejtimi i aksioneve urbane për një botë pa karbon”.


Qytetet janë përgjegjëse për rreth 70 për qind të emetimeve globale të dyoksidit të karbonit me transportin, ndërtesat, energjinë dhe menaxhimin e mbeturinave që përbëjnë pjesën më të madhe të emetimeve të gazrave serrë urbane.

E ardhmja e planetit tonë varet nga qeveritë dhe organizatat kombëtare, rajonale dhe lokale, komunitetet, institucionet akademike, sektori privat dhe të gjithë aktorët përkatës që punojnë së bashku për të krijuar qytete dhe qytete të qëndrueshme, neutrale ndaj karbonit.

Dita Botërore e Habitatit do të përforcojë Fushatën Globale Gara në Zero dhe UN-Habitat’s ClimateAction4Cities dhe do të inkurajojë qeveritë vendore që të zhvillojnë plane të zbatueshme me karbon zero, në prag të samitit ndërkombëtar të ndryshimeve klimatike COP26 në nëntor.

Dita Botërore e Habitatit 2020 u mbajt më 5 tetor 2020 me temën “Strehimi për të gjithë: Një e ardhme më e mirë urbane”. Kishte 69 ngjarje të festuara globalisht në 42 vende dhe 58 qytete dhe Vëzhgimi Global u organizua nga qyteti i Surabaya, Indonezi.

Kjo ditë sot do të shënohet edhe në Kosovë përmes një aktivitetit të organizuar nga UN-Habitat Kosova në Teatrin e hapur Gërmia, Prishtinë, nga ora 10:00-12:30.

Lexo edhe

Video