​Bullgari, Fondacioni “Strazha” krijon testin online të busullës politike

​Bullgari, Fondacioni “Strazha” krijon testin online të busullës politike

Fondacioni “Strazha” ka krijuar një test online të busullës politike që lejon votuesit të shohin se në çfarë mase pikëpamjet e tyre përkojnë me qëndrimet e partive të ndryshme pjesëmarrëse në zgjedhjet parlamentare të 2 tetorit. Ka dy teste për të zgjedhur, një version më i shkurtër me 25 pyetje, dhe një test gjithëpërfshirës me 55 pyetje.

Për të studiuar qëndrimet e secilës parti, fondacioni “Strazha” përgatiti një sondazh me 55 pyetje dhe ua dërgoi nëntë partive politike, që sipas sondazheve të fundit, do të mund të kalojnë pragun prej 4% të votuesve, dhe të hyjnë në parlament. Shumica e partive iu përgjigjën të gjitha pyetjeve. Përjashtimet e vetme ishin partia “Bullgaria Demokratike”, e cila u përgjigj në disa prej pyetjeve, dhe partia “Vazhdo ndryshimin”, e cila nuk iu përgjigj në asnjërën prej tyre.


Pas përfundimit së testit, faqja e internetit llogarit një përqindje të përputhjes me secilën palë dhe ofron një mundësi për të krahasuar secilën përgjigje me pozicionet e palëve.

Fondacioni “Strazha” është një organizatë jofitimprurëse e frymëzuar nga projekti gjerman ‘Abgeordnetenwatch’ për pjesëmarrjen e qytetarëve në qeverisje. “Strazha” është një fjalë bullgare që do të thotë “rojtar”. Kjo organizatë jofitimprurëse synon të ofrojë informacion të plotë për votuesit në mënyrë që t’i mbajë ata të informuar dhe të lehtësojë vendimet e tyre politike.

Projekti kryesor i Fondacionit “Strazha” është një faqe interneti që ofron informacion aktual gjithëpërfshirës mbi përbërjen dhe deputetët e parlamentit sipas partisë dhe rajonit, grupet parlamentare, mbledhjet, vendimet, votat, financimin e partive, të gjitha pagesat nga buxheti i shtetit (ndërmjet viteve 2006-2022) mbi 5000 BGN, marrësit e tyre. etj. Fondacioni është apolitik dhe synon t’i përmbahet një trajtimi të barabartë të të gjitha figurave dhe lëvizjeve politike, me përjashtim të atyre që kanë ide antidemokratike, antinjerëzore, fashiste, raciste dhe totalitare./BTA/

Lexo edhe

Video