​Australia i jep fund rregullit të izolimit për shkak të COVID

​Australia i jep fund rregullit të izolimit për shkak të COVID

Australia ka thënë se do t’i japë fund kërkesave të detyrueshme të izolimit për të infektuarit me COVID, nga muaji i ardhshëm.

Aktualisht kushdo që rezulton pozitiv ndaj virusit duhet të izolohet për pesë ditë, por kjo do të përfundojë nga 14 tetori, raporton BBC.

Herë pas here me nofkën “Fortesa Australia”, vendi ka pasur disa nga kufizimet më të rrepta në botë që nga fillimi i pandemisë.

Zyrtari kryesor mjekësor i Australisë, Paul Kelly, tha se “faza e urgjencës” e përgjigjes së saj ndoshta kishte përfunduar.

Por Kelly tha se vendimi “nuk sugjeron në asnjë mënyrë që pandemia të ketë përfunduar”.

Izolimi i detyrueshëm kishte qenë një nga kufizimet e pakta të mbetura.

Australia vazhdon të regjistrojë rreth 5,500 raste të virusit çdo ditë, tregojnë shifrat zyrtare. Është një nga vendet më të vaksinuara në botë.


Profesor Kelly tha se vendi do të shihte “majat e ardhshme” të virusit, por aktualisht kishte numër “shumë të ulët” të pranimeve në spital dhe shpërthime të kujdesit për të moshuarit.

Shoqata Mjekësore Australiane e kundërshton ndryshimin, duke thënë se ata që e nxitën atë nuk janë “të ditur shkencërisht” dhe po vënë në rrezik jetë.

Rreth 15,000 njerëz kanë vdekur nga virusi në Australi – më pak se shumë kombe. Shumica dërrmuese kanë ndodhur këtë vit pasi vendi u hap.

Australia kishte mbyllur kufijtë ndërkombëtarë për rreth dy vjet dhe vendosi kufizime të rrepta për lëvizjen në të gjithë vendin.

Kryeministri Anthony Albanese tha se shumica e pagesave të qeverive ekzistuese për njerëzit që duhet të humbasin punën për shkak të COVID gjithashtu do të anulohen.

“Gjithmonë është paraparë që këto masa të jenë masa emergjente”, tha ai.

Punëtorët e rastësishëm dhe ata në zona me rrezik të lartë si kujdesi për të moshuarit ose shëndeti do të jenë ende në gjendje të marrin mbështetje financiare.

Lexo edhe

Video