​Afërisht gjysma e prishtinasve e kanë kaluar COVID-19

Rreth gjysma e qytetarëve të Komunës së Prishtinë e kanë kaluar COVID-19, ndërsa 48 përqind e stafit mjekësor janë infektuar me këtë pandemi. Më pak të prekur me koronavirus kanë qenë punëtorët administrative të komunës së Prishtinës. Kështu thonë dy hulumtimet e bëra nga kjo komunë në lidhje me seroprevalencën e SARS-COV-2.

Kryetari i Komunës së Prishtinës, Shpend Ahmeti tha se sipas hulumtimeve të kryera, rreth 47% e prishtinasve e kanë kaluar COVID-19.

Ai tha se nuk ka besuar se kjo shifër do të rezultojë, ndërsa thekson se në numrin e ulët të rasteve pozitive në Prishtinë ka ndikuar edhe kjo përqindje e lartë e të prekurve nga koronavirusi.

“Faktet kryesore na del që rreth 47 përqind në Komunën e Prishtinës kanë dal pozitivë me COVID, kjo është në disa mënyra ashtu siç e kemi pranuar qoftë me testin serologjik që kanë bërë qytetarët, pra me marrje të gjakut dhe gjetje të antitrupave në gjak dhe po ashtu me disa qytetarë të cilët vetë e kanë pasur COVID edhe testin PCR nga Instituti që kanë dal pozitiv kanë thënë që  nuk kanë nevojë për ta bërë testin serologjik sepse kanë qenë pozitiv. Nga diskutimet e shumta që kemi pasur ne kemi menduar që kjo shifër  nuk mund të jetë 30 përqind dhe atë e kemi pasur si diskutim të brendshëm duke diskutuar dhe MSh sepse na është duke të jetë numër tejet i lartë të jetë mbi kaq  megjithatë nga ky hulumtim  na del se gati gjysma e qytetarëve të Prishtinës e kanë pasur tashmë virusin COVID-19[…]Kur i shohim numrat e COVID në Prishtinë del në fakt që numrat kanë rënë që nuk e kemi  më dhe kjo valë e pandemisë ka përfunduar dhe definitivisht një prej arsyeve kryesore se pse nuk kemi numra aq të mëdha sepse jemi një përqindje tejet të madhe të atyre që e kanë kaluar COVID”, tha Ahmeti.

Sipas Ahmetit rreth 48 %  e profesionistëve shëndetësor të sistemit primar në këtë komunë e kanë kaluar COVID-19.


Kreu i Prishtinës tha se me pak të prekur janë punëtorët e kësaj komune me një përqindje prej 21 %.

“Sa i përket punëtorëve shëndetësorë na kanë dal se 17 % janë  serologjik pozitivë, pra punëtorët shëndetësor i kemi njëherë nga rreth 11 % i kanë dy lloje të antitrupave  rreth 39% kanë konfirmuar se janë pozitiv me test PCR  pra 48 % e punëtorëve shëndetësorë në total janë ose me test serologjik pozitiv ose me PCR, pra nuk dallon shumë nga numri i përqindjes së qytetarëve dhe pse ky hulumtim me punëtorët shëndetësor është bërë në tetor-dhjetor  të vitit të kaluar. Pra, tetor-dhjetor ka qenë 48 % tash e kemi në gjithë popullatën 47% që do thotë se punëtorët shëndetësor kanë pasur një përqindje më të madhe të kalimit me COVID[…]Në punëtorët komunal na ka dal se diku 21 përqind janë serologjik  dhe përqindja në përgjithësi tek punëtorët administrativë komunal ka qenë më e vogël. Kjo ndoshta edhe pse ka qenë gjithë ato masa sepse kanë qenë edhe të liruar nga puna për një kohë“, tha ai.

Përkundër këtyre rezultateve, Ahmeti thotë se vaksinimi kundër COVID-19 është i domosdoshëm.

Ai tha se mostër e hulumtimit kanë qenë 1255 qytetarë të kryeqytetit të Kosovës.

“Pa marr parasysh që na del se rreth 50 për qind e kanë kaluar COVID-19 vaksinimi është I domosdoshëm. Mostra totale e hulumtimit janë 1255 qytetarë zakonisht kur bëhen sondazhe mjaftojnë edhe  masha e gabimit rreth 2.8 për qind që na jep neve mjaftueshëm bindje që ky numër është i saktë“, u shpreh Ahmeti.

Lexo edhe

Video